17 Vinç
DARDANEL
Ton Reklam Genel

Kredi kartı aidatlarında iade mümkün mü?

Anamanşet (Haber Bülteni) - | 12.09.2024 - 16:40, Güncelleme: 12.09.2024 - 17:27
 

Kredi kartı aidatlarında iade mümkün mü?

Bankalar müşterilerin yaptığı pek çok işlemden masraf kesebiliyor. Özellikle kredi kartı aidatları gibi ücretler tüketicilerin canını sıkabiliyor. Peki, bu ödemelerin iadesi mümkün mü? TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit merak edilenleri yanıtladı.
Kredi kartı kullanmayan kişi sayısı her geçen gün azalıyor. Ekonomik sorunlar nedeni ile nakit ihtiyacını karşılayamayıp kredi kartına yönelen tüketiciler, bu sefer de kart aidatı ve diğer kesintiler ile karşı karşıya kalıyor. Bankalar, özellikle maaş müşterilerine aidatsız kart seçenekleri sunarken, bazı kullanıcılar sözleşmelerdeki aidat maddesini gözden kaçırabiliyor. Peki bu gibi durumlarda tüketici aidat ücretini geri alabiliyor mu? TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit konu ile ilgili merak edilenleri yanıtladı. “Bankaların biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. Tüketiciler varsa bankalar var. Son günlerde, yaşanan bir olayda 20 bin TL çeken bir tüketiciden banka 200 TL komisyon almış. Üstelik bu bir kamu bankası. Yani bizin haberimiz olmadan da bizi bilgilendirmeden de zaman zaman hesaplarımızdan bu tarz komisyonlar kesiliyor. Bu ülkede zaten tüketiciler zor ayakta duruyor. Biz bir yapılandırma ve faizlerin düşmesini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde bu komisyonlarla ilgili hakem heyetine de başvuru olabilir. Bankacılık denetleme kurulunda çağrı yapıyoruz, lütfen bankaları daha düzenli desteklesinler.”   Bir yıl içerisinde altı aydan fazla kullanılmayan kredi kartlarında ise aidat ödemesi gerekmiyor. Berkit, vatandaşların kullanmadığı kartlardan kesilen aidatlar ile ilgili tüketici hakemi heyetine başvuruda bulunabileceklerini ifade etti.   “Kredi kartı düzenlemeleri ile ilgili sosyal medyada bir gündem var, tüketicilerden zaman zaman telefon geliyor bize, çok açık söylüyorum, sosyal medyadaki haberle ilgili tüketicinin kredi kartı aidatını geri alması imkansız. Kredi kartı aidatını geri alma yöntemi belli, 2014 yılında yasa çıktı. Aidat alabilir diye. Fakat ek olarak gelen bir maddede bankanın tüketiciye aidatsız bir kredi kartını yazılı olarak sunmak zorunda olduğu yer alıyor. Eğer banka bunu sunmadıysa tüketici kredi kartı aidatını hakem heyetine başvurarak geri alabilir. Başvurduğunda tüketici davayı kaybetse bile kendinin hiçbir kaybı yoktur. 6 ay kullanılmayan kredi kartından yıllık aidat kesinlikle alınamaz eğer öyle bir şey olursa da tüketicinin yine hakem heyetine başvurma hakkı var.”
Bankalar müşterilerin yaptığı pek çok işlemden masraf kesebiliyor. Özellikle kredi kartı aidatları gibi ücretler tüketicilerin canını sıkabiliyor. Peki, bu ödemelerin iadesi mümkün mü? TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit merak edilenleri yanıtladı.

Kredi kartı kullanmayan kişi sayısı her geçen gün azalıyor. Ekonomik sorunlar nedeni ile nakit ihtiyacını karşılayamayıp kredi kartına yönelen tüketiciler, bu sefer de kart aidatı ve diğer kesintiler ile karşı karşıya kalıyor. Bankalar, özellikle maaş müşterilerine aidatsız kart seçenekleri sunarken, bazı kullanıcılar sözleşmelerdeki aidat maddesini gözden kaçırabiliyor. Peki bu gibi durumlarda tüketici aidat ücretini geri alabiliyor mu? TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit konu ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

“Bankaların biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. Tüketiciler varsa bankalar var. Son günlerde, yaşanan bir olayda 20 bin TL çeken bir tüketiciden banka 200 TL komisyon almış. Üstelik bu bir kamu bankası. Yani bizin haberimiz olmadan da bizi bilgilendirmeden de zaman zaman hesaplarımızdan bu tarz komisyonlar kesiliyor. Bu ülkede zaten tüketiciler zor ayakta duruyor. Biz bir yapılandırma ve faizlerin düşmesini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde bu komisyonlarla ilgili hakem heyetine de başvuru olabilir. Bankacılık denetleme kurulunda çağrı yapıyoruz, lütfen bankaları daha düzenli desteklesinler.”

 

Bir yıl içerisinde altı aydan fazla kullanılmayan kredi kartlarında ise aidat ödemesi gerekmiyor. Berkit, vatandaşların kullanmadığı kartlardan kesilen aidatlar ile ilgili tüketici hakemi heyetine başvuruda bulunabileceklerini ifade etti.

 

Kredi kartı düzenlemeleri ile ilgili sosyal medyada bir gündem var, tüketicilerden zaman zaman telefon geliyor bize, çok açık söylüyorum, sosyal medyadaki haberle ilgili tüketicinin kredi kartı aidatını geri alması imkansız. Kredi kartı aidatını geri alma yöntemi belli, 2014 yılında yasa çıktı. Aidat alabilir diye. Fakat ek olarak gelen bir maddede bankanın tüketiciye aidatsız bir kredi kartını yazılı olarak sunmak zorunda olduğu yer alıyor. Eğer banka bunu sunmadıysa tüketici kredi kartı aidatını hakem heyetine başvurarak geri alabilir. Başvurduğunda tüketici davayı kaybetse bile kendinin hiçbir kaybı yoktur. 6 ay kullanılmayan kredi kartından yıllık aidat kesinlikle alınamaz eğer öyle bir şey olursa da tüketicinin yine hakem heyetine başvurma hakkı var.”

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.