17 Vinç
DARDANEL
Ton Reklam Genel

İnternet kafeler tarihe mi karışıyor?

Öneçıkanlar (Haber Bülteni) - | 07.09.2024 - 14:09, Güncelleme: 07.09.2024 - 14:09
 

İnternet kafeler tarihe mi karışıyor?

1990'lı yıllarda internet ve teknolojinin hızla yükselmesiyle birlikte popülerleşen internet kafeler, günümüzde eski cazibesini yitiriyor.
Türkiye'de ilk örneği 1995 yılında görülen bu mekanlar, başlangıçta öğrencilere, iş insanlarına ve evinde internet bağlantısı bulunmayan kişilere hizmet veriyordu. Ancak bireysel internet bağlantılarının yaygınlaşmasıyla birlikte, internet kafeler zamanla önemini yitirmeye başladı. Bir süre sonra açılış amacından uzaklaşan bu işletmeler, özellikle popüler oyunların oynandığı merkezler haline geldi. İnternet kafe işletmecisi Ercan Çubukçu, sektördeki değişimi şöyle özetliyor: "Teknolojinin ilerlemesiyle yenilik yapmayan kafeler kapanmak zorunda kaldı. Cep telefonlarının oyun oynanan birer araç haline gelmesi de bu süreci hızlandırdı. Son 6 yılda Çanakkale'de neredeyse 100'den fazla kafe kapandı, yeni açılan kafe sayısı ise çok az. Ayakta kalabilen kafeler, sürekli olarak yenilik yapmak zorundalar. Eskiden standart klavye ve monitör alırken, şimdi ise mekanik klavyeler gibi üst düzey ekipmanlara yatırım yapmamız gerekiyor." Çubukçu, bir bilgisayarın oyuncu sandalyesiyle birlikte ortalama maliyetinin yaklaşık 70-80 bin TL'yi bulduğunu ve küçük işletrmelerin dahi ciddi maliyetler oluştuğunu belirtti. Ayrıca, bu maliyetlerin üzerine dükkan kiraları, internet ve çalışan giderleri de eklendiğinde kazancın daha çok düştüğünü vurguladı. "15 yıldır bu sektördeyim, iki internet kafem vardı; ancak pandemi döneminde kiralık olan dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. Şu an kendi dükkanım olduğu için mücadeleye devam ediyorum," dedi. Çubukçu, bugün ayakta kalabilen kafelerin büyük bir kısmının sistemlerini yenileyen kafeler olduğunu ve bu mekanların artık "internet kafe" yerine "oyun kafe" olarak faaliyet gösterdiğini belirtti. "100 müşteriden en fazla 2-3 tanesi interneti oyun oynamak dışında kullanıyor, geri kalanlar online oyun oynayan gençler." İnternet kafeler, bireysel internet bağlantılarının artması ve mobil cihazların gelişmesiyle birlikte eski önemini yitirmiş durumda. Ancak yeniliklere ayak uyduran ve oyun kafe konseptine geçiş yapan işletmeler, sektörde ayakta kalmaya devam ediyor.
1990'lı yıllarda internet ve teknolojinin hızla yükselmesiyle birlikte popülerleşen internet kafeler, günümüzde eski cazibesini yitiriyor.

Türkiye'de ilk örneği 1995 yılında görülen bu mekanlar, başlangıçta öğrencilere, iş insanlarına ve evinde internet bağlantısı bulunmayan kişilere hizmet veriyordu.

Ancak bireysel internet bağlantılarının yaygınlaşmasıyla birlikte, internet kafeler zamanla önemini yitirmeye başladı. Bir süre sonra açılış amacından uzaklaşan bu işletmeler, özellikle popüler oyunların oynandığı merkezler haline geldi.

İnternet kafe işletmecisi Ercan Çubukçu, sektördeki değişimi şöyle özetliyor: "Teknolojinin ilerlemesiyle yenilik yapmayan kafeler kapanmak zorunda kaldı. Cep telefonlarının oyun oynanan birer araç haline gelmesi de bu süreci hızlandırdı. Son 6 yılda Çanakkale'de neredeyse 100'den fazla kafe kapandı, yeni açılan kafe sayısı ise çok az. Ayakta kalabilen kafeler, sürekli olarak yenilik yapmak zorundalar. Eskiden standart klavye ve monitör alırken, şimdi ise mekanik klavyeler gibi üst düzey ekipmanlara yatırım yapmamız gerekiyor."

Çubukçu, bir bilgisayarın oyuncu sandalyesiyle birlikte ortalama maliyetinin yaklaşık 70-80 bin TL'yi bulduğunu ve küçük işletrmelerin dahi ciddi maliyetler oluştuğunu belirtti. Ayrıca, bu maliyetlerin üzerine dükkan kiraları, internet ve çalışan giderleri de eklendiğinde kazancın daha çok düştüğünü vurguladı. "15 yıldır bu sektördeyim, iki internet kafem vardı; ancak pandemi döneminde kiralık olan dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. Şu an kendi dükkanım olduğu için mücadeleye devam ediyorum," dedi.

Çubukçu, bugün ayakta kalabilen kafelerin büyük bir kısmının sistemlerini yenileyen kafeler olduğunu ve bu mekanların artık "internet kafe" yerine "oyun kafe" olarak faaliyet gösterdiğini belirtti. "100 müşteriden en fazla 2-3 tanesi interneti oyun oynamak dışında kullanıyor, geri kalanlar online oyun oynayan gençler."

İnternet kafeler, bireysel internet bağlantılarının artması ve mobil cihazların gelişmesiyle birlikte eski önemini yitirmiş durumda. Ancak yeniliklere ayak uyduran ve oyun kafe konseptine geçiş yapan işletmeler, sektörde ayakta kalmaya devam ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.