DARDANEL
Ton Reklam Genel

Artan sıcaklıklar tarımsal üretimi etkiliyor

Özel Haber 19.06.2024 - 13:51, Güncelleme: 19.06.2024 - 16:57
 

Artan sıcaklıklar tarımsal üretimi etkiliyor

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver; iklim değişikliği ve aşırı hava olaylarının tarımdaki etkisini değerlendirdi. Ünver; sıcak hava dalgalarının bitkilerde büyüme dönemlerinin değişmesine, su ihtiyacının artmasına ve verimin azalmasına sebep olduğunu vurguladı.
Azalan yağışlar ve artan sıcaklıklar insan yaşamını olduğu kadar tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor. İklim değişikliği ve sıcaklık artışları bitkiyi strese sokuyor. Bitkilerin büyüme ve hasat dönemi değişiyor, daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Tarımsal hastalık ve zararlılar artıyor. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver; iklim değişikliği ve aşırı hava olaylarının tarımdaki etkisini değerlendirdi. Su ihtiyacı artıyor, verim azalıyor, hasat zamanı değişiyor İklim değişikliğinin tarıma olası etkilerini anlatan Ziraat Odası Başkanı Ünver; tarımda verimin git gide azalacağını ifade etti.   Ünver; çiftçinin değişken hava sıcaklıkları karşısında çaresiz kaldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:  ‘’Ülke genelinde ve Çanakkale’de Mart ayında Mayıs ayındaki sıcaklıkları yaşadık. Mayıs aynın sonunda ise Mart’ı yaşadık. İklimler tam tersine döndü. Şu an Haziran ayındayız ve hava sıcaklıkları 38 dereceyi görüyor. Bu derece Temmuz ayının sonunda yaşanması gereken sıcaklık. İklimsel değişiklikler insan gibi bitki yaşamını da olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklığındaki ani iniş çıkışlar bitkiyi strese sokuyor. Hem büyümesini hem de hızlı şekilde hastalanmasına sebep oluyor. Üretim her geçen gün zorlaşıyor. Kış ayları yağışlı geçse de Çanakkale’de yine uzun süredir yağış yok. Sıcaklıklar git gide artıyor. Bu durum çiftçiyi düşündürüyor. Çanakkale’de ekilen tarım ürünleri bu sıcaklıklara dayanacak ürünler değil. Verim kaybı yaşanacak. Buna bağlı olarak çiftçinin girdileri artacak. Fiyat politikası da değişecek’’ HABER: HÜLYA SERTÇE      
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver; iklim değişikliği ve aşırı hava olaylarının tarımdaki etkisini değerlendirdi. Ünver; sıcak hava dalgalarının bitkilerde büyüme dönemlerinin değişmesine, su ihtiyacının artmasına ve verimin azalmasına sebep olduğunu vurguladı.

Azalan yağışlar ve artan sıcaklıklar insan yaşamını olduğu kadar tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor.

İklim değişikliği ve sıcaklık artışları bitkiyi strese sokuyor. Bitkilerin büyüme ve hasat dönemi değişiyor, daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Tarımsal hastalık ve zararlılar artıyor.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver; iklim değişikliği ve aşırı hava olaylarının tarımdaki etkisini değerlendirdi.

Su ihtiyacı artıyor, verim azalıyor, hasat zamanı değişiyor

İklim değişikliğinin tarıma olası etkilerini anlatan Ziraat Odası Başkanı Ünver; tarımda verimin git gide azalacağını ifade etti.  

Ünver; çiftçinin değişken hava sıcaklıkları karşısında çaresiz kaldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

 ‘’Ülke genelinde ve Çanakkale’de Mart ayında Mayıs ayındaki sıcaklıkları yaşadık. Mayıs aynın sonunda ise Mart’ı yaşadık. İklimler tam tersine döndü. Şu an Haziran ayındayız ve hava sıcaklıkları 38 dereceyi görüyor. Bu derece Temmuz ayının sonunda yaşanması gereken sıcaklık. İklimsel değişiklikler insan gibi bitki yaşamını da olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklığındaki ani iniş çıkışlar bitkiyi strese sokuyor. Hem büyümesini hem de hızlı şekilde hastalanmasına sebep oluyor. Üretim her geçen gün zorlaşıyor. Kış ayları yağışlı geçse de Çanakkale’de yine uzun süredir yağış yok. Sıcaklıklar git gide artıyor. Bu durum çiftçiyi düşündürüyor. Çanakkale’de ekilen tarım ürünleri bu sıcaklıklara dayanacak ürünler değil. Verim kaybı yaşanacak. Buna bağlı olarak çiftçinin girdileri artacak. Fiyat politikası da değişecek’’

HABER: HÜLYA SERTÇE

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.