17 Vinç
DARDANEL
Ton Reklam Genel

Uzmanlardan güneş çarpması uyarısı

Özel Haber (Haber Bülteni) - | 15.07.2024 - 11:14, Güncelleme: 15.07.2024 - 17:30
 

Uzmanlardan güneş çarpması uyarısı

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Haziran ayıyla birlikte güneşin etkisi giderek artıyor. Uzmanlar, artan sıcak hava dalgalarıyla birlikte güneş çarpması vakalarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.
Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Haziran ayıyla birlikte güneşin etkisi giderek artıyor. Uzmanlar, artan sıcak hava dalgalarıyla birlikte güneş çarpması vakalarında artış yaşandığına dikkat çekiyor. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğünde görevli doktor Başak Tezel, bu durumun son derece dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Güneş yanıkları, güneş çarpması veya sıcak çarpması dediğimiz olay son derece ciddiye alınması gereken bir konu. Ateşin 39,5'un üzerine çıktığı bir durumdan bahsediyoruz. Bu durumda genellikle cilt kuru ve sıcaktır, terleme olmaz. Vatandaşlarımızın özellikle uyanık olması gerekir. Bilinç bulanıklığıyla komaya kadar gidebilecek bir durumdur. Mutlaka ve mutlaka hızlı bir şekilde sağlık personellerinden, sağlık kuruluşlarından yardım istememiz gerekiyor böyle bir durumda kalan bir hastamız için. Bir şeyler içirmeye çalışmıyoruz, sağlık ekiplere ulaşana kadar serin bir yerde rahat bir şekilde dinlenmesini sağlamaya çalışıyoruz.” İfadelerine yer verdi. Kontrolsüz bir şekilde güneş alında durmaktan kaçının Sıcak yorgunluğunun yüksek sıcaklıklara maruz kaldıktan sonra oluşabilen bir hastalık olduğunu belirten Doktor Tezel, “Sıcak bitkinliği, sıcak yorgunluğu dediğimiz durum aşırı terleme ile yine vücut ısısında artışla karakterize bir durum ama burada bir hayati tehlike söz konusu değil. Burada kaybettiğimiz mineral ve vitaminleri geri almak, işte sıvıyı geri almak, bir miktar istirahat etmek, artan tansiyonu işte nabzı birazcık düşürebilmek için sakin bir ortamda, serin bir ortamda bir miktar istirahat ettirmek hastamızı yeterli olacaktır. Ama durum iyileşmiyorsa, düzelme göremiyorsak tabii bu koşulları altında mutlaka yine bir sağlık kuruluşuna başvurmamız lazım. Güneş yanıkları bu dönemde çok sık karşılaştığımız sağlık sorunları içerisinde. Güneş yanıkları bildiğiniz gibi uzun süre güneşlenmek ve kontrolsüz bir şekilde güneş altında kalmak sonucu başımıza gelebiliyor. Özellikle ateşle beraber gidiyorsa, şiddetle ağrı varsa, su toplaması dediğimiz oluşmuşsa veya bir yaşından küçük bir çocuktan bahsediyorsak mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyoruz.” dedi. “Cildin erken yaşlanmasıyla karşı karşıya kalınabilir” Uzun süre güneşin altında kalmanın sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğini açıklayan Doktor Tezel, “Uzun süre Güneş'e maruz kalmak ileriki yaşantımızda da bizim bir takım sağlık sorunlarını beraberine getirebilecek bir durum. Özellikle cilt kanserleri gibi hiç istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz ama bunun dışında da cildin erken yaşlanması gibi bir takım problemlerle de karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden daha önce de bahsettiğimiz genel korunma önlemlerine uygun saatlerde dışarıda olmaya uygun koruyucularla eğer dışarıda olmamız gerekiyorsa uygun kıyafetlerle dışarıda olmaya dikkat etmemiz gerekiyor. “ şeklinde konuştu HABER: ENİSHAN KESKİN
Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Haziran ayıyla birlikte güneşin etkisi giderek artıyor. Uzmanlar, artan sıcak hava dalgalarıyla birlikte güneş çarpması vakalarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Haziran ayıyla birlikte güneşin etkisi giderek artıyor. Uzmanlar, artan sıcak hava dalgalarıyla birlikte güneş çarpması vakalarında artış yaşandığına dikkat çekiyor. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğünde görevli doktor Başak Tezel, bu durumun son derece dikkate alınması gerektiğini belirterek, “ Güneş yanıkları, güneş çarpması veya sıcak çarpması dediğimiz olay son derece ciddiye alınması gereken bir konu. Ateşin 39,5'un üzerine çıktığı bir durumdan bahsediyoruz. Bu durumda genellikle cilt kuru ve sıcaktır, terleme olmaz. Vatandaşlarımızın özellikle uyanık olması gerekir. Bilinç bulanıklığıyla komaya kadar gidebilecek bir durumdur. Mutlaka ve mutlaka hızlı bir şekilde sağlık personellerinden, sağlık kuruluşlarından yardım istememiz gerekiyor böyle bir durumda kalan bir hastamız için. Bir şeyler içirmeye çalışmıyoruz, sağlık ekiplere ulaşana kadar serin bir yerde rahat bir şekilde dinlenmesini sağlamaya çalışıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Kontrolsüz bir şekilde güneş alında durmaktan kaçının

Sıcak yorgunluğunun yüksek sıcaklıklara maruz kaldıktan sonra oluşabilen bir hastalık olduğunu belirten Doktor Tezel, “ Sıcak bitkinliği, sıcak yorgunluğu dediğimiz durum aşırı terleme ile yine vücut ısısında artışla karakterize bir durum ama burada bir hayati tehlike söz konusu değil. Burada kaybettiğimiz mineral ve vitaminleri geri almak, işte sıvıyı geri almak, bir miktar istirahat etmek, artan tansiyonu işte nabzı birazcık düşürebilmek için sakin bir ortamda, serin bir ortamda bir miktar istirahat ettirmek hastamızı yeterli olacaktır. Ama durum iyileşmiyorsa, düzelme göremiyorsak tabii bu koşulları altında mutlaka yine bir sağlık kuruluşuna başvurmamız lazım. Güneş yanıkları bu dönemde çok sık karşılaştığımız sağlık sorunları içerisinde. Güneş yanıkları bildiğiniz gibi uzun süre güneşlenmek ve kontrolsüz bir şekilde güneş altında kalmak sonucu başımıza gelebiliyor. Özellikle ateşle beraber gidiyorsa, şiddetle ağrı varsa, su toplaması dediğimiz oluşmuşsa veya bir yaşından küçük bir çocuktan bahsediyorsak mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyoruz.” dedi.

“Cildin erken yaşlanmasıyla karşı karşıya kalınabilir”

Uzun süre güneşin altında kalmanın sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğini açıklayan Doktor Tezel, “Uzun süre Güneş'e maruz kalmak ileriki yaşantımızda da bizim bir takım sağlık sorunlarını beraberine getirebilecek bir durum. Özellikle cilt kanserleri gibi hiç istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz ama bunun dışında da cildin erken yaşlanması gibi bir takım problemlerle de karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden daha önce de bahsettiğimiz genel korunma önlemlerine uygun saatlerde dışarıda olmaya uygun koruyucularla eğer dışarıda olmamız gerekiyorsa uygun kıyafetlerle dışarıda olmaya dikkat etmemiz gerekiyor. “ şeklinde konuştu

HABER: ENİSHAN KESKİN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.