DARDANEL
Ton Reklam Genel

Özgür Ceylan: Millî savunma sistemlerine en az on yıl geç kalındı

Öneçıkanlar (Haber Bülteni) - | 21.10.2024 - 12:41, Güncelleme: 21.10.2024 - 12:41
 

Özgür Ceylan: Millî savunma sistemlerine en az on yıl geç kalındı

CHP Çanakkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Grup Sözcüsü Özgür Ceylan, Türkiye'nin savunma sanayii projelerine yönelik önemli sorular yöneltti. Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na sunduğu önergelerde, Türkiye’nin milli hava savunma sistemlerinin durumu ve Milli Muharip Uçak (MMU) projesinde yaşanan olası gecikmeler gündeme getirildi.
Savunma Sanayiinde 10 Yıl Geri Mi Kalındı? Ceylan, Türkiye’nin savunma kabiliyetinin artırılması gerektiğini vurgularken, KAAN MMU ve milli savunma sistemlerinin en az 10 yıl gecikme yaşadığına dair iddiaları sordu. Bölgesel çatışmaların, güçlü bir hava kuvvetine sahip olmanın ulusal güvenlik açısından hayati olduğunu ortaya koyduğunu belirten Ceylan, bu alanda gecikmelerin ülkenin savunma kapasitesine zarar verebileceği uyarısında bulundu. Uçuş Testleri Zamanında Tamamlanacak mı? CHP Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu’nun Mart ayında yaptığı açıklamalar da bu bağlamda dikkat çekmişti. Bağcıoğlu, MMU KAAN projesi kapsamında 2028 yılına kadar 20 adet uçak teslim edileceğinin vaat edildiğini hatırlatarak, “Eğer bu hedef gerçekçi ise, geliştirme uçuş testlerinin 2026 yılına kadar tamamlanması gerekmektedir. Bu testler tamamlanmadan seri üretim kararı alınmamalı,” ifadelerini kullanmıştı. 22 Yılda Sadece 30 Uçak Mı Alındı? Önergelerde, 2002 yılından bugüne kadar kaç adet muharip uçağın Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edildiğini soran Özgür Ceylan, “Son 22 yıllık dönemde sadece 30 adet muharip uçağın envantere girdiği doğru mudur? Eğer doğru ise bu hava kuvvetlerimiz ve ülke savunması için önemli bir zafiyet değil midir?” diye sordu. Özgür Ceylan soru önergelerinde, kamuoyunda yapılan tartışmalar vasıtasıyla edinilen bilgiye ve Türkiye’nin ana üretici ve yüklenicilerinden olduğu ileri sürülürken, proje dışı kalınan F35 muharip savaş uçağı projesine devam edilmesi ya da projeden çıkılması konusunda Devlet İradesinin kararının ne olduğu hakkında bilgi isterken, yabancı basında yer alan söylentilerin doğru olup olmadığını sordu. KAAN Millî Muharip Uçağının nihai harekât yeteneğini kazanana kadar ara çözüm olarak bildirilen Eurofighter ve F16 tedarik ve modernizasyon projesinin halihazırda ne durumda olduğu hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Planlanan takvimde bir gecikme olacak mıdır?” diye sordu. Zaman zaman gündeme gelen insanlı uçakların artık harekât etkinliğinin kalmayacağına ilişkin söylemlerin KAAN MMU projesine yönelik konsantrasyonu olumsuz etkileyip etkilenmediği hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Bu konuya ilişkin Bakanlığınızın ve Savunma Sanayi Başkanlığının yaklaşımı nedir?” diye sordu.
CHP Çanakkale Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Grup Sözcüsü Özgür Ceylan, Türkiye'nin savunma sanayii projelerine yönelik önemli sorular yöneltti. Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na sunduğu önergelerde, Türkiye’nin milli hava savunma sistemlerinin durumu ve Milli Muharip Uçak (MMU) projesinde yaşanan olası gecikmeler gündeme getirildi.

Savunma Sanayiinde 10 Yıl Geri Mi Kalındı?

Ceylan, Türkiye’nin savunma kabiliyetinin artırılması gerektiğini vurgularken, KAAN MMU ve milli savunma sistemlerinin en az 10 yıl gecikme yaşadığına dair iddiaları sordu. Bölgesel çatışmaların, güçlü bir hava kuvvetine sahip olmanın ulusal güvenlik açısından hayati olduğunu ortaya koyduğunu belirten Ceylan, bu alanda gecikmelerin ülkenin savunma kapasitesine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Uçuş Testleri Zamanında Tamamlanacak mı?
CHP Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu’nun Mart ayında yaptığı açıklamalar da bu bağlamda dikkat çekmişti. Bağcıoğlu, MMU KAAN projesi kapsamında 2028 yılına kadar 20 adet uçak teslim edileceğinin vaat edildiğini hatırlatarak, “Eğer bu hedef gerçekçi ise, geliştirme uçuş testlerinin 2026 yılına kadar tamamlanması gerekmektedir. Bu testler tamamlanmadan seri üretim kararı alınmamalı,” ifadelerini kullanmıştı.

22 Yılda Sadece 30 Uçak Mı Alındı?

Önergelerde, 2002 yılından bugüne kadar kaç adet muharip uçağın Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edildiğini soran Özgür Ceylan, “Son 22 yıllık dönemde sadece 30 adet muharip uçağın envantere girdiği doğru mudur? Eğer doğru ise bu hava kuvvetlerimiz ve ülke savunması için önemli bir zafiyet değil midir?” diye sordu. Özgür Ceylan soru önergelerinde, kamuoyunda yapılan tartışmalar vasıtasıyla edinilen bilgiye ve Türkiye’nin ana üretici ve yüklenicilerinden olduğu ileri sürülürken, proje dışı kalınan F35 muharip savaş uçağı projesine devam edilmesi ya da projeden çıkılması konusunda Devlet İradesinin kararının ne olduğu hakkında bilgi isterken, yabancı basında yer alan söylentilerin doğru olup olmadığını sordu. KAAN Millî Muharip Uçağının nihai harekât yeteneğini kazanana kadar ara çözüm olarak bildirilen Eurofighter ve F16 tedarik ve modernizasyon projesinin halihazırda ne durumda olduğu hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Planlanan takvimde bir gecikme olacak mıdır?” diye sordu. Zaman zaman gündeme gelen insanlı uçakların artık harekât etkinliğinin kalmayacağına ilişkin söylemlerin KAAN MMU projesine yönelik konsantrasyonu olumsuz etkileyip etkilenmediği hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Bu konuya ilişkin Bakanlığınızın ve Savunma Sanayi Başkanlığının yaklaşımı nedir?” diye sordu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.