17 Vinç
DARDANEL
Ton Reklam Genel

Kira zamlarında yüzde 25 sınırı kalktı

Özel Haber (Haber Bülteni) - | 10.07.2024 - 11:08, Güncelleme: 10.07.2024 - 16:39
 

Kira zamlarında yüzde 25 sınırı kalktı

2022 yılından bu yana uygulanan kira zamlarına yüzde 25 zam uygulamasının 1 Temmuz itibariyle sona ermesinin ardından, kiralara yapılacak zamlar TEFE-TÜFE ortalamasına göre yapılacak.
Kira artışında yüzde 25'lik sınır sona erdi. Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu. Uygulamanın sona ermesiyle birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak. Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek. “Piyasayı ön görmek mümkün değil” Bu oranın Temmuz ayında yüzde 65 civarında olduğunu aktaran Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Alptuğ Akkoca, “Çanakkale dahil Türkiye'nin tamamında neredeyse iki yıldır süren yüzde 25 kira artış sınırlaması 1 Temmuz itibariyle değil aslında 2 Temmuz itibariyle kaldırıldı. Yani 1 Temmuz 2023 tarihinde yapılan kira kontratlarının yenilemeleri aslında zaten yüzde 25 sınırlamasıyla devam ediyor. Yalnız 2 Temmuz'dan itibaren yapılan sözleşmelerde kira artış oranı son 12 ayın tüfeği ortalamasıyla yapılacak. Bu da bu ay için yüzde 65.07 olarak belirlendi. Bu tabi uygulamanın doğruluğu yanlışlığı piyasadaki etkileri çok konuşuldu. Bütün bu uygulamaların kaldırılması sonucunda piyasayı nasıl etkiler inanın öngörmek maalesef mümkün değil.” ifadelerine yer verdi. “Uygulamanın kaldırılması yıl arasında güncelleme anlamına gelmiyor” Öte yandan Akkoca, uygulamanın kaldırılması dolayısıyla ara zam yapılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “Eğer kira döneminiz 2 Temmuz'dan sonra ise yeni dönem artış oranınız son 12 ayın TÜFE ortalaması olacak. Eğer 2 Temmuz'dan önce ise 1 Temmuz 2023 tarihinde yaptığınız kontratlar dahil tamamı için yüzde 25 artışınızı yapacaksınız. Ama bu şu demek değil, Aralık 2023'te yapılmış bir kira artışınız varsa bu kira artışını bir kez daha yıl arasında güncelleme anlamına da gelmiyor.” dedi. Haber: ENİSHAN KESKİN
2022 yılından bu yana uygulanan kira zamlarına yüzde 25 zam uygulamasının 1 Temmuz itibariyle sona ermesinin ardından, kiralara yapılacak zamlar TEFE-TÜFE ortalamasına göre yapılacak.

Kira artışında yüzde 25'lik sınır sona erdi.

Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu.

Uygulamanın sona ermesiyle birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak. Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek.

“Piyasayı ön görmek mümkün değil”

Bu oranın Temmuz ayında yüzde 65 civarında olduğunu aktaran Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Alptuğ Akkoca, “Çanakkale dahil Türkiye'nin tamamında neredeyse iki yıldır süren yüzde 25 kira artış sınırlaması 1 Temmuz itibariyle değil aslında 2 Temmuz itibariyle kaldırıldı. Yani 1 Temmuz 2023 tarihinde yapılan kira kontratlarının yenilemeleri aslında zaten yüzde 25 sınırlamasıyla devam ediyor. Yalnız 2 Temmuz'dan itibaren yapılan sözleşmelerde kira artış oranı son 12 ayın tüfeği ortalamasıyla yapılacak. Bu da bu ay için yüzde 65.07 olarak belirlendi. Bu tabi uygulamanın doğruluğu yanlışlığı piyasadaki etkileri çok konuşuldu. Bütün bu uygulamaların kaldırılması sonucunda piyasayı nasıl etkiler inanın öngörmek maalesef mümkün değil.” ifadelerine yer verdi.

“Uygulamanın kaldırılması yıl arasında güncelleme anlamına gelmiyor”

Öte yandan Akkoca, uygulamanın kaldırılması dolayısıyla ara zam yapılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “Eğer kira döneminiz 2 Temmuz'dan sonra ise yeni dönem artış oranınız son 12 ayın TÜFE ortalaması olacak. Eğer 2 Temmuz'dan önce ise 1 Temmuz 2023 tarihinde yaptığınız kontratlar dahil tamamı için yüzde 25 artışınızı yapacaksınız. Ama bu şu demek değil, Aralık 2023'te yapılmış bir kira artışınız varsa bu kira artışını bir kez daha yıl arasında güncelleme anlamına da gelmiyor.” dedi.

Haber: ENİSHAN KESKİN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.