17 Vinç
DARDANEL
Ton Reklam Genel

Çanakkale’nin kadın şoförleri

Özel Haber (Haber Bülteni) - | 16.07.2024 - 09:38, Güncelleme: 16.07.2024 - 10:19
 

Çanakkale’nin kadın şoförleri

Kadın ve erkek meslek ayrımı, zaman içinde değişti. Kadınlar geleneksel olarak 'erkek mesleği' olarak görülen alanlara adapte oldu ve yeni meslekler ortaya çıktı. Çanakkale ise bu değişimin öncülerinden biri olarak öne çıkıyor. Şehir içi ulaşımda görev yapan 3 kadın otobüs şoförü, meslekleri ve deneyimleri hakkında konuştu.
Kadın ve erkek meslek ayrımı Türkiye dahil bir çok ülkede tabulaşmış durumda. Yıllar içerisinde kadınların ‘erkek mesleği’ olarak bilinen mesleklere adapte olması ile birlikte kadınlar için yeni meslek kolları da ortaya çıktı. Özellikle toplumda erkek egemenliği hakim olan otobüs şoförlüğü günümüzde kadınların da dahil olmaya başlaması ile ‘erkek mesleği’ olmaktan çıktı. Türkiye’de Kadın otobüs şoförlerinin nüfusa göre öne çıktığı şehirlerden biri Çanakkale oldu. Çanakkale Belediyesi’ne bağlı şehir içi ulaşımı sağlayan otobüslerde 6 kadın şoför çalışıyor. Çanakkale’de otobüs şoförlüğü mesleğini icra etmekte olan Sevil Özdemir, mesleğe nasıl başladığını aktardı; “BAŞKANLIĞIMIZIN ÇAĞRISINI DUYDUM, NEDEN OLMASIN? DEDİM” “Evliyim, iki çocuk annesiyim. Çanakkale Belediyesi'nde toplu taşıma şoförlüğü yapıyorum. Bu işe nasıl başladım? Biraz tesadüfi oldu gerçi. Direksiyon eğitmeniydim, 10 yıl bu işi yaptım. Onun akabinde bu iş dışarıdan böyle baktığımızda keyifli geldi. Başkanlığımızın da çağrısını duyup neden olmasın dedim, neden ben de yapmayayım diyerek bu işe başladım.” “KISITLAMALARA MARUZ KALMIYORUZ” Özdemir, Çanakkale’nin Coğrafi olarak da otobüs şoförlüğüne uygun olduğunu belirterek, “yaşadığımız bölge ve coğrafya anlamında çok şanslıyız bence. Kadınların rahat olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Kısıtlamalara çok maruz kalmıyoruz. Tabii ki herkes için geçerli değil bu ama ben o anlamda kendimi şanslı hissedenlerdenim.” İfadelerini kullandı. Meslekte 5. yılını dolduran Hülya Karadeniz ise, işini severek yaptığını ifade ederek, bu meslek için şehrini değiştirdiğini ifade etti. “ŞEHRİMİ DEĞİŞTİRDİM, PROGRAMLARIMI DEĞİŞTİRDİM, İŞİMİ DEĞİŞTİRDİM” “Bu işi yapıyorum. Seve seve de yapıyorum tabii ki. Keyifle başladım. Başkanımızın bir çağrısını duymuştum, röportajını görmüştüm. Kadınlarımız neden bu işi yapmasın, kadınlarımız da bu işte var olabilirler çağrısını gördükten sonra ben şehrimi değiştirdim, programlarımı değiştirdim, işimi değiştirdim. Çok da keyifliyim bundan.” 3 senedir otobüs şoförlüğü yapan İliz Tez ise meslek hayatında yaşadığı ilginç bir olayı paylaştı. “Emekli bir öğretmen bir gün benim aracıma geldi, şoför koltuğunda beni görünce, hüngür hüngür ağlamaya başladı. Bugünleri görmek için çok beklediğini söyledi bize. Bu da bana çok fazla gurur verdi, çok fazla onur verdi. Onun o şekilde hüngür hüngür ağlayarak bana sarılıp beni tebrik etmesi beni ayrı motive etti. Biz bunu gün içinde çok fazla yaşıyoruz aslında. Kadınlardan da, erkeklerden de. Bu da tabii ki bizim bu işi daha severek, daha benimseyerek, daha motive ederek yapmamızı sağlıyor. O yüzden çok keyifli bu tepkiler, bize gelen tepkiler çok keyifli.”     HABER: TUĞDE YILDIRIM
Kadın ve erkek meslek ayrımı, zaman içinde değişti. Kadınlar geleneksel olarak 'erkek mesleği' olarak görülen alanlara adapte oldu ve yeni meslekler ortaya çıktı. Çanakkale ise bu değişimin öncülerinden biri olarak öne çıkıyor. Şehir içi ulaşımda görev yapan 3 kadın otobüs şoförü, meslekleri ve deneyimleri hakkında konuştu.

Kadın ve erkek meslek ayrımı Türkiye dahil bir çok ülkede tabulaşmış durumda. Yıllar içerisinde kadınların ‘erkek mesleği’ olarak bilinen mesleklere adapte olması ile birlikte kadınlar için yeni meslek kolları da ortaya çıktı. Özellikle toplumda erkek egemenliği hakim olan otobüs şoförlüğü günümüzde kadınların da dahil olmaya başlaması ile ‘erkek mesleği’ olmaktan çıktı.

Türkiye’de Kadın otobüs şoförlerinin nüfusa göre öne çıktığı şehirlerden biri Çanakkale oldu.

Çanakkale Belediyesi’ne bağlı şehir içi ulaşımı sağlayan otobüslerde 6 kadın şoför çalışıyor.

Çanakkale’de otobüs şoförlüğü mesleğini icra etmekte olan Sevil Özdemir, mesleğe nasıl başladığını aktardı;

“BAŞKANLIĞIMIZIN ÇAĞRISINI DUYDUM, NEDEN OLMASIN? DEDİM”

“Evliyim, iki çocuk annesiyim. Çanakkale Belediyesi'nde toplu taşıma şoförlüğü yapıyorum. Bu işe nasıl başladım? Biraz tesadüfi oldu gerçi. Direksiyon eğitmeniydim, 10 yıl bu işi yaptım. Onun akabinde bu iş dışarıdan böyle baktığımızda keyifli geldi. Başkanlığımızın da çağrısını duyup neden olmasın dedim, neden ben de yapmayayım diyerek bu işe başladım.”

“KISITLAMALARA MARUZ KALMIYORUZ”

Özdemir, Çanakkale’nin Coğrafi olarak da otobüs şoförlüğüne uygun olduğunu belirterek, “yaşadığımız bölge ve coğrafya anlamında çok şanslıyız bence. Kadınların rahat olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Kısıtlamalara çok maruz kalmıyoruz. Tabii ki herkes için geçerli değil bu ama ben o anlamda kendimi şanslı hissedenlerdenim.” İfadelerini kullandı.

Meslekte 5. yılını dolduran Hülya Karadeniz ise, işini severek yaptığını ifade ederek, bu meslek için şehrini değiştirdiğini ifade etti.

“ŞEHRİMİ DEĞİŞTİRDİM, PROGRAMLARIMI DEĞİŞTİRDİM, İŞİMİ DEĞİŞTİRDİM”

“Bu işi yapıyorum. Seve seve de yapıyorum tabii ki. Keyifle başladım. Başkanımızın bir çağrısını duymuştum, röportajını görmüştüm. Kadınlarımız neden bu işi yapmasın, kadınlarımız da bu işte var olabilirler çağrısını gördükten sonra ben şehrimi değiştirdim, programlarımı değiştirdim, işimi değiştirdim. Çok da keyifliyim bundan.”

3 senedir otobüs şoförlüğü yapan İliz Tez ise meslek hayatında yaşadığı ilginç bir olayı paylaştı.

“Emekli bir öğretmen bir gün benim aracıma geldi, şoför koltuğunda beni görünce, hüngür hüngür ağlamaya başladı. Bugünleri görmek için çok beklediğini söyledi bize. Bu da bana çok fazla gurur verdi, çok fazla onur verdi. Onun o şekilde hüngür hüngür ağlayarak bana sarılıp beni tebrik etmesi beni ayrı motive etti. Biz bunu gün içinde çok fazla yaşıyoruz aslında. Kadınlardan da, erkeklerden de. Bu da tabii ki bizim bu işi daha severek, daha benimseyerek, daha motive ederek yapmamızı sağlıyor. O yüzden çok keyifli bu tepkiler, bize gelen tepkiler çok keyifli.”

 

 

HABER: TUĞDE YILDIRIM

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.