17 Vinç
DARDANEL
Ton Reklam Genel

Demans’ın görülme sıklığı artıyor

Anamanşet (Haber Bülteni) - | 18.09.2024 - 16:41, Güncelleme: 18.09.2024 - 17:36
 

Demans’ın görülme sıklığı artıyor

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hala kesin bir tedavisi olmayan alzeimer vakaları hızla artıyor. Günümüzde en yaygın nörolojik hastalıklardan alzheimer nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor.
Alzheimer hastalığı, ileri yaşlarda ve yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen yıkıcı bir hastalık. Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre; Dünyada 55 milyondan fazla Türkiye’de ise 300-400 bin arası demans hastası bulunuyor.  Yaş ilerledikçe alzheimer riski artıyor Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Geriatri Uzmanı Dr. Tuba Soysal; Alzheimer hastalığının, ilerleyici bir sinir sistemi bozukluğu olup, genellikle yaşlılık döneminde ortaya çıktığını belirtti.  Dr. Soysal; Alzheimer hastalığının kesin nedenlerinin tam olarak bilinmediğini vurgulayarak, hastalıktan korunma yöntemlerini sıraladı.  Düzenli egzersiz alzheimer’e karşı koruyucu olabiliyor Alzheimer’a karşı bireysel olarak alınabilecek önlemlere ilişkin Beyni aktif tutmanın önemine dikkat çeken Geriatri uzmanı Dr. Tuba Soysal; bilişsel ve fiziksel egzersiz ile sosyal aktivitelerin Alzheimer’e karşı koruyucu olabileceğini söyledi. Dr. Soysal: ‘’ 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü; toplumda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek amaçlı belirlenmiş olan önemli bir gün. Demans, yani halk arasında bunama Dünya’da 55 milyondan fazla insanda görülmeye başlandı ve gittikçe artıyor. Yaşa bağlı olarak Türkiye’de de yaklaşık 300-400 bin bunama hastası olduğu düşünülüyor. Demansın en büyük sebeplerinden birisinin de Alzheimer olduğu düşünülüyor. Bu hastalık neden önemli dersek; kesin bir tedavisi yok ve ilerleyici bir hastalık. Dolayısı ile erken tanı önemli. Hasta çoğu zaman bunun farkında olmayabilir. Yakınlarının bunu gözlemlemesi ve takip etmesi ile erken müdahale hastalığın yönetimi açısından çok önemli. Hastalık ilk etapta nasıl fark edilir dersek, hastanın yakınları şunlara dikkat edebilir: Unutkanlık, normal davranışların değişikliği, yeni bilgilerin unutulması, yakın zamanda konuşulanları hatırlayamama, yolu kaybetme gibi etken aşamadaki belirtilerdir. Hastaların günlük yaşantısına etkilemesi aksatması çok önemli. Çünkü toplumda unutkanlık da çok görülüyor. Gençlerde yaşlılarda da iş stresi, sıkıntı nedeniyle unutkanlıklar olabiliyor. Hastalıktan ayırt edilmesi önemli. Risk faktörlerini sıralayacak olursak en önemli risk faktörü ileri yaş. Sigara, alkol, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıklar, obezite, eğitim düzeyinin düşüklüğü de önemli. Nasıl tanı konuluyor; semptomlardan şüphelenip ilgili bölüme başvurulması ile tanı konuluyor. Tanı konulduktan sonra bir takım tetkikler yapılarak, düzenli ve sağlıklı beslenme önemli. Uyku kalitesi, fiziksel aktivite spor, yürüyüş, sosyal yaşamdan izole olmamak önemli. Hastalığın tedavisi olmadığı için birkaç ilaçla yavaşlatabiliyoruz. Hastanın bağımlılık düzeyinin daha geç olmasını sağlıyoruz. Dolayısıyla hastalık hakkında bilinçli olunması tanı ve tedavi için önemli. Hastalık sadece hastaya yük olmuyor. Bakım verenlere de yük oluyor bu bakımdan bilinç çok önemli’’ dedi.
Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hala kesin bir tedavisi olmayan alzeimer vakaları hızla artıyor. Günümüzde en yaygın nörolojik hastalıklardan alzheimer nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor.

Alzheimer hastalığı, ileri yaşlarda ve yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen yıkıcı bir hastalık.

Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre; Dünyada 55 milyondan fazla Türkiye’de ise 300-400 bin arası demans hastası bulunuyor.

 Yaş ilerledikçe alzheimer riski artıyor

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Geriatri Uzmanı Dr. Tuba Soysal; Alzheimer hastalığının, ilerleyici bir sinir sistemi bozukluğu olup, genellikle yaşlılık döneminde ortaya çıktığını belirtti. 

Dr. Soysal; Alzheimer hastalığının kesin nedenlerinin tam olarak bilinmediğini vurgulayarak, hastalıktan korunma yöntemlerini sıraladı.

 Düzenli egzersiz alzheimer’e karşı koruyucu olabiliyor

Alzheimer’a karşı bireysel olarak alınabilecek önlemlere ilişkin Beyni aktif tutmanın önemine dikkat çeken Geriatri uzmanı Dr. Tuba Soysal; bilişsel ve fiziksel egzersiz ile sosyal aktivitelerin Alzheimer’e karşı koruyucu olabileceğini söyledi.

Dr. Soysal: ‘’ 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü; toplumda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek amaçlı belirlenmiş olan önemli bir gün. Demans, yani halk arasında bunama Dünya’da 55 milyondan fazla insanda görülmeye başlandı ve gittikçe artıyor. Yaşa bağlı olarak Türkiye’de de yaklaşık 300-400 bin bunama hastası olduğu düşünülüyor.

Demansın en büyük sebeplerinden birisinin de Alzheimer olduğu düşünülüyor. Bu hastalık neden önemli dersek; kesin bir tedavisi yok ve ilerleyici bir hastalık. Dolayısı ile erken tanı önemli. Hasta çoğu zaman bunun farkında olmayabilir. Yakınlarının bunu gözlemlemesi ve takip etmesi ile erken müdahale hastalığın yönetimi açısından çok önemli.

Hastalık ilk etapta nasıl fark edilir dersek, hastanın yakınları şunlara dikkat edebilir: Unutkanlık, normal davranışların değişikliği, yeni bilgilerin unutulması, yakın zamanda konuşulanları hatırlayamama, yolu kaybetme gibi etken aşamadaki belirtilerdir. Hastaların günlük yaşantısına etkilemesi aksatması çok önemli. Çünkü toplumda unutkanlık da çok görülüyor. Gençlerde yaşlılarda da iş stresi, sıkıntı nedeniyle unutkanlıklar olabiliyor. Hastalıktan ayırt edilmesi önemli.

Risk faktörlerini sıralayacak olursak en önemli risk faktörü ileri yaş. Sigara, alkol, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıklar, obezite, eğitim düzeyinin düşüklüğü de önemli. Nasıl tanı konuluyor; semptomlardan şüphelenip ilgili bölüme başvurulması ile tanı konuluyor.

Tanı konulduktan sonra bir takım tetkikler yapılarak, düzenli ve sağlıklı beslenme önemli. Uyku kalitesi, fiziksel aktivite spor, yürüyüş, sosyal yaşamdan izole olmamak önemli. Hastalığın tedavisi olmadığı için birkaç ilaçla yavaşlatabiliyoruz. Hastanın bağımlılık düzeyinin daha geç olmasını sağlıyoruz. Dolayısıyla hastalık hakkında bilinçli olunması tanı ve tedavi için önemli. Hastalık sadece hastaya yük olmuyor. Bakım verenlere de yük oluyor bu bakımdan bilinç çok önemli’’ dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.