DARDANEL LOVEMARKS

DMD Hastası İsa Berat için kermes gerçekleştirildi

Gündem (Haber Bülteni) - | 22.12.2024 - 14:50, Güncelleme: 22.12.2024 - 16:56
 

DMD Hastası İsa Berat için kermes gerçekleştirildi

Çan 75. Yıl Murat Köse İlkokulu ve Şehit Emin Aydın İmam Hatip Ortaokulunun işbirliği ile DMD Hastası İsa Berat’a destek amaçlı Okul Aile Birliklerinin organizesi ile kermes gerçekleştirildi.
  75. Yıl Murat Köse İlkokulu ve Şehit Emin Aydın İmam Hatip Ortaokulunun işbirliği ile DMD Hastası İsa Berat’a destek amaçlı Okul Aile Birliklerinin organizesi ile gerçekleştirilen Kermese Çan Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu Kaymakam Adayı Bünyamin İlkay ve Milli Eğitim Müdürü Fuat Kılıçaslan da katıldı. Kaymakam İsa Berat’ın sağlığına kavuşması için mücadele eden tüm velileri ve öğrencileri tebrik etti. Kermeste emeği geçenlere ve destek olanlara da teşekkür etti. Duchenne Musküler Distrofi (DMD) Hastalığı Nedir? Duchenne kas distrofisi (DMD) hastalığı, genlerdeki mutasyon nedeniyle ortaya çıkan ve zamanla kötüleşen kalp kaslarında zayıflığa neden olan bir hastalık olarak bilinir. Denge sorunları, kaslarda zayıflık ve yürüme güçlüğü gibi belirtilerle görülen DMD hastalığı, 3 yaşında başlayarak erkek çocuklarını etkiler. Tedavisi bulunmasa da bazı yöntemlerle semptomları yönetilerek yaşam kalitesi artırılması hedefleniyor.DMD hastalığı, 3 ila 5 yaş arasındaki erkek çocuklarda X kromozomunda yer alan distrofin adlı proteinin eksikliğinden kaynaklanan genetik bir kas kaybı durumudur. Bu hastalık kaslar güçsüzlük ve zayıflığa neden olarak kişinin yaşam kalitesini etkiler.DMD kas hastalığı, kas liflerinin parçalanmasına neden olan distrofin proteinin mutasyona uğraması sonucunda ortaya çıkar. Mutasyona uğrayan distrofin, protein sentezleyemez ve böylelikle kasların bütünlüğünde bozulmalara meydana gelir. Kasların dengesi bozulduğunda ise yıkım başlar ve kasların yerini yağ dokuları alır. Bu da kişilerde 30 yaşında önce kalp ya da solunum yetmezliğine neden olur. DMD KAS HASTALIĞI BELİRTİLİLERİ NELERDİR? DMD belirtileri, kaslarda güçsüzlük, yürümede bozukluk ve kas kütlesinde kayıp şeklinde görülür, bebeklik döneminde başlayarak zamanla kötüleşebilir. 18 aylığa kadar olan bebeklerin dengede kalamaması ve yürüyememesi DMD hastalığının erken belirtisi olarak bilinir. DMD kas hastalığı belirtileri şöyle sıralanabilir: Çocukların bacaklarında ve pelvisinde başlayan kas zayıflığı  kas boyutunda artış Merdiven çıkma zorluk Zamanla kötüleşen yürüme zorluğu Sık düşmeler Öğrenmede güçlük Paytak yürüyüş Ayak parmağı yürüyüşü Halsizlik ve tükenmişlik Oturma pozisyonundan ayağa kalkarken zorlanma Koşmama ve zıplayamama Kas ağrıları ve kaslarda sertlik Gecikmiş konuşma ve dil gelişimi DMD HASTALIĞI NEDEN OLUR? DMD hastalığı, X kromozomundaki distrofin geninin mutasyona uğramasına bağlı olarak oluşur. DMD, cinsiyete yani X kromozomuna bağlı bir tür kas distrofisi olduğundan gendeki mutasyon bu hastalığın çıkmasına neden olur. Kadınlarda X kromozomunun 2 kopyası olduğundan, X'e bağlı bir durum geliştirme olasılıkları daha düşük olmaktadır. DMD kas hastalığı olan insanlar yaşlandıkça kasları ölü hücreleri yenileriyle değiştiremediğinden ve yağ dokuları yavaş yavaş kas liflerinin yerini alır.    
Çan 75. Yıl Murat Köse İlkokulu ve Şehit Emin Aydın İmam Hatip Ortaokulunun işbirliği ile DMD Hastası İsa Berat’a destek amaçlı Okul Aile Birliklerinin organizesi ile kermes gerçekleştirildi.
 
75. Yıl Murat Köse İlkokulu ve Şehit Emin Aydın İmam Hatip Ortaokulunun işbirliği ile DMD Hastası İsa Berat’a destek amaçlı Okul Aile Birliklerinin organizesi ile gerçekleştirilen Kermese Çan Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu Kaymakam Adayı Bünyamin İlkay ve Milli Eğitim Müdürü Fuat Kılıçaslan da katıldı. Kaymakam İsa Berat’ın sağlığına kavuşması için mücadele eden tüm velileri ve öğrencileri tebrik etti. Kermeste emeği geçenlere ve destek olanlara da teşekkür etti.

Duchenne Musküler Distrofi (DMD) Hastalığı Nedir?

Duchenne kas distrofisi (DMD) hastalığı, genlerdeki mutasyon nedeniyle ortaya çıkan ve zamanla kötüleşen kalp kaslarında zayıflığa neden olan bir hastalık olarak bilinir. Denge sorunları, kaslarda zayıflık ve yürüme güçlüğü gibi belirtilerle görülen DMD hastalığı, 3 yaşında başlayarak erkek çocuklarını etkiler. Tedavisi bulunmasa da bazı yöntemlerle semptomları yönetilerek yaşam kalitesi artırılması hedefleniyor.DMD hastalığı, 3 ila 5 yaş arasındaki erkek çocuklarda X kromozomunda yer alan distrofin adlı proteinin eksikliğinden kaynaklanan genetik bir kas kaybı durumudur. Bu hastalık kaslar güçsüzlük ve zayıflığa neden olarak kişinin yaşam kalitesini etkiler.DMD kas hastalığı, kas liflerinin parçalanmasına neden olan distrofin proteinin mutasyona uğraması sonucunda ortaya çıkar. Mutasyona uğrayan distrofin, protein sentezleyemez ve böylelikle kasların bütünlüğünde bozulmalara meydana gelir. Kasların dengesi bozulduğunda ise yıkım başlar ve kasların yerini yağ dokuları alır. Bu da kişilerde 30 yaşında önce kalp ya da solunum yetmezliğine neden olur.

DMD KAS HASTALIĞI BELİRTİLİLERİ NELERDİR?

DMD belirtileri, kaslarda güçsüzlük, yürümede bozukluk ve kas kütlesinde kayıp şeklinde görülür, bebeklik döneminde başlayarak zamanla kötüleşebilir. 18 aylığa kadar olan bebeklerin dengede kalamaması ve yürüyememesi DMD hastalığının erken belirtisi olarak bilinir. DMD kas hastalığı belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Çocukların bacaklarında ve pelvisinde başlayan kas zayıflığı 
  • kas boyutunda artış
  • Merdiven çıkma zorluk
  • Zamanla kötüleşen yürüme zorluğu
  • Sık düşmeler
  • Öğrenmede güçlük
  • Paytak yürüyüş
  • Ayak parmağı yürüyüşü
  • Halsizlik ve tükenmişlik
  • Oturma pozisyonundan ayağa kalkarken zorlanma
  • Koşmama ve zıplayamama
  • Kas ağrıları ve kaslarda sertlik
  • Gecikmiş konuşma ve dil gelişimi

DMD HASTALIĞI NEDEN OLUR?

DMD hastalığı, X kromozomundaki distrofin geninin mutasyona uğramasına bağlı olarak oluşur. DMD, cinsiyete yani X kromozomuna bağlı bir tür kas distrofisi olduğundan gendeki mutasyon bu hastalığın çıkmasına neden olur. Kadınlarda X kromozomunun 2 kopyası olduğundan, X'e bağlı bir durum geliştirme olasılıkları daha düşük olmaktadır. DMD kas hastalığı olan insanlar yaşlandıkça kasları ölü hücreleri yenileriyle değiştiremediğinden ve yağ dokuları yavaş yavaş kas liflerinin yerini alır.

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.