DARDANEL LOVEMARKS

Aile Hekimliği Sisteminde Yeni Dönem! Ücretli rapor dönemi başlıyor!

Sağlık (Haber Bülteni) - | 09.01.2025 - 14:02, Güncelleme: 09.01.2025 - 14:02
 

Aile Hekimliği Sisteminde Yeni Dönem! Ücretli rapor dönemi başlıyor!

Aile hekimliği alanında önemli değişiklikler yapıldı. TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle, aile hekimleri mesai saatleri dışında ücret karşılığında hasta bakabilecek. Ayrıca birçok rapor artık ücretli hale geliyor. Bu düzenlemeler, vatandaşları ve sağlık sektörünü yakından ilgilendiriyor.
MESAI DIŞI HİZMET ÜCRETLİ OLACAK Kabul edilen düzenlemeye göre, aile hekimleri mesai saatleri dışında hastalara ücretli hizmet verebilecek. Bu uygulama, özellikle iş saatlerinde sağlık merkezlerine gidemeyen vatandaşlar için alternatif bir çözüm sunuyor. ÜCRETLİ RAPOR DÖNEMİ BAŞLIYOR Yeni düzenleme kapsamında, aile hekimlerinden alınan bazı raporlar için ücret alınacak. Örneğin, ehliyet raporu gibi özel amaçlı raporlar artık ücretsiz sunulmayacak. Bu raporlar karşılığında elde edilen gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerine aktarılacak. ÜCRETSİZ HİZMETLER NELER? Aile hekimliği hizmetlerinde bazı hizmetler ücretsiz olmaya devam edecek. Özellikle, yabancılara sunulan hizmetler ve akupunktur ile fitoterapi gibi geleneksel tıp tedavileri belirli şartlarda ücretsiz sunulacak. AİLE HEKİMLİĞİ ÇALIŞMA SAATLERİ BELİRLENDİ Aile hekimliği hizmetleri, haftalık 40 saati aşmayacak şekilde, bakanlığın belirlediği saatler çerçevesinde sunulacak. Acil durumlar dışında çalışma saatleri aile hekiminin talebine ve ilgili sağlık idaresinin onayına bağlı olacak. DÖNER SERMAYE VE GELİR DAĞILIMI Ücretli hizmetlerden elde edilecek gelirler, döner sermaye hesaplarında birikecek ve sağlık hizmetleri sunumunda kullanılacak. Gelirlerin harcanma kriterleri ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. MUAYENE KATILIM PAYI ARTTI Düzenlemeye göre, ayakta tedavi gören hastalar için katılım payı 20 TL’ye yükseltildi. Ancak, aile hekiminden sevk edilenler için bu oran yüzde 50 azaltılabilecek. Cumhurbaşkanı, katkı payını 10 katına kadar artırma yetkisine sahip olacak. AİLE HEKİMLİĞİNDE DÖNÜŞÜM SÜRECİ Yeni düzenleme, aile sağlığı merkezleri için ek kaynak yaratmayı ve sağlık hizmetlerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Ancak, bu değişikliklerin vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini nasıl etkileyeceği merak konusu.
Aile hekimliği alanında önemli değişiklikler yapıldı. TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle, aile hekimleri mesai saatleri dışında ücret karşılığında hasta bakabilecek. Ayrıca birçok rapor artık ücretli hale geliyor. Bu düzenlemeler, vatandaşları ve sağlık sektörünü yakından ilgilendiriyor.

MESAI DIŞI HİZMET ÜCRETLİ OLACAK

Kabul edilen düzenlemeye göre, aile hekimleri mesai saatleri dışında hastalara ücretli hizmet verebilecek. Bu uygulama, özellikle iş saatlerinde sağlık merkezlerine gidemeyen vatandaşlar için alternatif bir çözüm sunuyor.

ÜCRETLİ RAPOR DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yeni düzenleme kapsamında, aile hekimlerinden alınan bazı raporlar için ücret alınacak. Örneğin, ehliyet raporu gibi özel amaçlı raporlar artık ücretsiz sunulmayacak. Bu raporlar karşılığında elde edilen gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerine aktarılacak.

ÜCRETSİZ HİZMETLER NELER?

Aile hekimliği hizmetlerinde bazı hizmetler ücretsiz olmaya devam edecek. Özellikle, yabancılara sunulan hizmetler ve akupunktur ile fitoterapi gibi geleneksel tıp tedavileri belirli şartlarda ücretsiz sunulacak.

AİLE HEKİMLİĞİ ÇALIŞMA SAATLERİ BELİRLENDİ

Aile hekimliği hizmetleri, haftalık 40 saati aşmayacak şekilde, bakanlığın belirlediği saatler çerçevesinde sunulacak. Acil durumlar dışında çalışma saatleri aile hekiminin talebine ve ilgili sağlık idaresinin onayına bağlı olacak.

DÖNER SERMAYE VE GELİR DAĞILIMI

Ücretli hizmetlerden elde edilecek gelirler, döner sermaye hesaplarında birikecek ve sağlık hizmetleri sunumunda kullanılacak. Gelirlerin harcanma kriterleri ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.

MUAYENE KATILIM PAYI ARTTI

Düzenlemeye göre, ayakta tedavi gören hastalar için katılım payı 20 TL’ye yükseltildi. Ancak, aile hekiminden sevk edilenler için bu oran yüzde 50 azaltılabilecek. Cumhurbaşkanı, katkı payını 10 katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

AİLE HEKİMLİĞİNDE DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Yeni düzenleme, aile sağlığı merkezleri için ek kaynak yaratmayı ve sağlık hizmetlerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Ancak, bu değişikliklerin vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini nasıl etkileyeceği merak konusu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.