DARDANEL LOVEMARKS
 

Özel yurtlar bir bir kapanıyor

Üniversiteye yeni başlayacak öğrencileri barınma sorunu bekliyor. Kimi ev kiralayacak kimi devlet yurduna yerleşecek kimi de özel yurtlara sığınacak. Ancak ne devlet nede özel yurtlar yeterli değil. Giderek derinleşen ekonomik kriz nedeniyle özel yurtlar teker teker kapanıyor. Çanakkale Özel Öğrenci Yurtları Derneği Başkanı Refik Ercan; Özel Öğrenci Yurtlarında büyük ekonomik sorunlar yaşandığını giderek derinleşen ekonomik krizin gölgesinde ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Özel yurtlar kapanma tehlikesi ile karşı karşıya Refik Ercan açıklamalarına şu şekilde devam etti: ‘’Ülkemiz genelinde yakın zamana kadar öğrenci yurtları olarak yatak arzı çok fazla miktarda vardı. Ancak bunlar birer ikişer kapanmaya başladı. Dolayısıyla Çanakkale’de bundan nasibini aldı. Çünkü hemen hemen özel öğrenci yurtlarının üçte ikisi kapandı. Bunların sebebine gelecek olursak; birincisi biz Gençlik Spor Bakanlığına bağlı kurumlarız. Yönetmelik gereği yapılması şu an mümkün görünmeyen birçok fiziki yaptırımlar var. Hepimizin bildiği gibi fiyat artışları rantabl olmadığı için kapandık. Şuan itibariyle Çanakkale’de Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı 42 özel öğrenci yurdu kaldı. Bunların toplam yatak arzı 5bin 149’dur. Türkiye genelinde ise kurum sayısı 180, yatak arzı ise 29 bin 512’dir’’ Yurtların rantabl olması için fiyat politikalarında düzenleme gerektiğini vurgulayan Refik Ercan; reel fiyat artışlarının, gıda-elektrik-doğalgaz artışlarının bu rakamlarla örtüşmediğini kaydederek;   ‘’Yurtların rantabl olması için fiyat politikalarında düzenleme gerekiyor. Bu genel fiyat artışı dengelenemiyor ve veliye-öğrenciye fazla geliyor. Bizim her yıl yönetmelik gereği bir önceki yıla eğitim yılında uygulanan fiyatın Temmuzda yayınlanan TEFE_TÜFE rakamlarının ortalamasının %5 artısı alınarak fiyat belirleniyor. O da bu sene 61.52 dir. Bu sene ilimizde özel öğrenci yurtları bir önceki fiyatlarına toplamda ancak % 65.52 oranında bir artış yapabilecekler. Buna 1 lira fazla artış yapamıyorlar. Soruyorum; reel artışlar, gıda-elektrik-doğalgaz artışları bu rakamlarla örtüşüyor mu? Yani biz buradan devletimize şunu söylemek istiyoruz eğer öğrenci yurtlarının hayatta ayakta kalması isteniyorsa bu fiyat artışlarının dengelenmesi şarttır.  Özel öğrenci yurtları sayısı bu gidişle 50 tane ancak kalır diye düşünüyoruz. Yıllık bazda söyleyecek olursak kabaca bu yıl ki yurt fiyatları 160 ila 180 bin lira arasında değişiyor ‘’ dedi.   HABER: HÜLYA SERTÇE  
Ekleme Tarihi: 08.08.2024 - 17:12

Özel yurtlar bir bir kapanıyor

2024-2025 Eğitim –Öğretim yılını sancılı başlayacak. Üniversiteye adım atacak öğrencileri barınma sorunu bekliyor. Barınma sorunun yükünü önemli derecede hafifleten Özel Öğrenci Yurtlarının üçte ikisi kapandı.

Üniversiteye yeni başlayacak öğrencileri barınma sorunu bekliyor. Kimi ev kiralayacak kimi devlet yurduna yerleşecek kimi de özel yurtlara sığınacak. Ancak ne devlet nede özel yurtlar yeterli değil. Giderek derinleşen ekonomik kriz nedeniyle özel yurtlar teker teker kapanıyor.

Çanakkale Özel Öğrenci Yurtları Derneği Başkanı Refik Ercan; Özel Öğrenci Yurtlarında büyük ekonomik sorunlar yaşandığını giderek derinleşen ekonomik krizin gölgesinde ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Özel yurtlar kapanma tehlikesi ile karşı karşıya

Refik Ercan açıklamalarına şu şekilde devam etti: ‘’Ülkemiz genelinde yakın zamana kadar öğrenci yurtları olarak yatak arzı çok fazla miktarda vardı. Ancak bunlar birer ikişer kapanmaya başladı. Dolayısıyla Çanakkale’de bundan nasibini aldı. Çünkü hemen hemen özel öğrenci yurtlarının üçte ikisi kapandı. Bunların sebebine gelecek olursak; birincisi biz Gençlik Spor Bakanlığına bağlı kurumlarız. Yönetmelik gereği yapılması şu an mümkün görünmeyen birçok fiziki yaptırımlar var. Hepimizin bildiği gibi fiyat artışları rantabl olmadığı için kapandık. Şuan itibariyle Çanakkale’de Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı 42 özel öğrenci yurdu kaldı. Bunların toplam yatak arzı 5bin 149’dur. Türkiye genelinde ise kurum sayısı 180, yatak arzı ise 29 bin 512’dir’’

Yurtların rantabl olması için fiyat politikalarında düzenleme gerektiğini vurgulayan Refik Ercan; reel fiyat artışlarının, gıda-elektrik-doğalgaz artışlarının bu rakamlarla örtüşmediğini kaydederek;  

‘’Yurtların rantabl olması için fiyat politikalarında düzenleme gerekiyor. Bu genel fiyat artışı dengelenemiyor ve veliye-öğrenciye fazla geliyor. Bizim her yıl yönetmelik gereği bir önceki yıla eğitim yılında uygulanan fiyatın Temmuzda yayınlanan TEFE_TÜFE rakamlarının ortalamasının %5 artısı alınarak fiyat belirleniyor. O da bu sene 61.52 dir. Bu sene ilimizde özel öğrenci yurtları bir önceki fiyatlarına toplamda ancak % 65.52 oranında bir artış yapabilecekler. Buna 1 lira fazla artış yapamıyorlar. Soruyorum; reel artışlar, gıda-elektrik-doğalgaz artışları bu rakamlarla örtüşüyor mu? Yani biz buradan devletimize şunu söylemek istiyoruz eğer öğrenci yurtlarının hayatta ayakta kalması isteniyorsa bu fiyat artışlarının dengelenmesi şarttır.  Özel öğrenci yurtları sayısı bu gidişle 50 tane ancak kalır diye düşünüyoruz. Yıllık bazda söyleyecek olursak kabaca bu yıl ki yurt fiyatları 160 ila 180 bin lira arasında değişiyor ‘’ dedi.

 

HABER: HÜLYA SERTÇE

 

Albüme ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.