Sigarayı bırakın hayatı yakalayın
Sigarayı bırakın hayatı yakalayın
bırakma günü’nde çağrıda bulunan uzmanlar, merkezi hekim randevu sistemi kanallarından sigarayı bıraktırma polikliniğine randevu alarak sağlıklı bir adım atın dedi.
Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye’de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Sigara kullanan kişilerin kanser nedeniyle ölüm oranı, kullanmayanlardan 15 - 25 kat daha fazla.
Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı.
Çanakkale Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Doktoru Uzman Dr. Salih Mavili ve Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çevre Sağlığı Birimi Sorumlusu Dr. Başak Tezel, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.
TÜTÜN EN ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI TEHDİDİ
Dr. Tezel sigara ve tütün ürünleri kullanımının dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden olduğunu vurgulayarak, “Bildiğiniz gibi tütün kullanımı dünyada pek çok hastalığa sebep olan en önemli etkenlerden bir tanesi Dünya Sağlık Örgütü’de en önemli halk sağlığı tehditlerinden biri olarak kabul ediyor tütün kullanımını. Bütün Çanakkale ili düzeyinde 10 tane sigara bırakma polikliniğimiz var. 5 ay içerisinde de tüm ilçelerimizde olmasını sağlayacağız. Bununla ilgili eğitimlerimizi tamamlama sürecindeyiz. Bunun ardından hekimlerimiz polikliniklerimizi açarak bütün ilçelerimizde hizmet vermeye başlayacak. Şu an sadece 5 ilçemiz sigara bırakma polikliniğine sahip değil. Onları da sigara bırakma polikliniği sahibi yapmış olacağız.” dedi.
Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Doktoru Uzman Dr. Salih Mavili; 9 Şubat’ın sigaradan kurtulmak isteyenler için önemli bir başlangıç olacağını ifade ederek, “ Bizim sigara bırakma polikliniği Çanakkale il sağlık müdürlüğü bünyesinde merkezdeki iki polikliniğinden biri. Bir tanesi Devlet Hastanesi’nde bir tanesi de Toplum Sağlığı Merkezinde. Sigara bırakmada ilaç tedavisi uyguluyoruz. Bunu 18-65 yaş arası bütün herkese uygulayabiliriz. Bu ilaç insanların sigara içme isteğini, sigaradan aldığı zevki azalttığı için beyne etki ediyor. Sigara direkt olarak beyni uyuşturuyor içerisinde nikotin ile haz veriyor. Verdiğimiz ilaç bunu engellediği için insanlar sigarayı daha kolay bırakabiliyorlar.” dedi.
KADINLAR DAHA ÇOK İÇİYOR
Dr. Türkiye’nin Avrupa’da Bulgaristan’dan sonra en çok sigara içen ülke olduğuna dikkat çekti. “Türkiye Bulgaristan’dan sonra en çok sigara içilen ülke. Yüzde 30 civarında bir sigara içme oranı var Türkiye’de Bu Çanakkale’de yüzde 40 civarında. Kanserlerin bir numaralı sebebi sigarayı bırakmak çok önemli. Erkeklerde sigara bırakma oranı düşüyor ama kadınlarda artıyor Türkiye’de ne yazık ki. Sagara bağımlılığı konusunda tedavi olmak gerek çünkü tüm dünyada sigara içmek artık hastalık olarak görülüyor.”
HABER: HÜLYA ESEN
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.