DARDANEL LOVEMARKS
Çanakkale  Belediyesi mutlu yılllar.

Sağlıklı beslenmede ton balığının önemi

Sağlık (Haber Bülteni) - | 27.12.2024 - 16:05, Güncelleme: 27.12.2024 - 16:39
 

Sağlıklı beslenmede ton balığının önemi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, ton balığının protein, Omega-3 ve selenyum gibi besin öğeleriyle kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar pek çok alanda olumlu etkiler yarattığını belirtti ve sağlıklı beslenme yolculuğunda ton balığının önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, sağlıklı kilo vermede ton balığının önemine dikkat çekerek, bu besinin hem genel sağlık üzerinde olumlu etkileri hem de sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir rol oynadığını vurguladı.Ton balığının protein, Omega-3 ve selenyum gibi besin öğeleriyle kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar pek çok alanda olumlu etkiler yarattığını söyledi:  "Deniz ürünleri, sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Özellikle ton balığı, zengin besin değerleri ve ulaşılabilirliği ile sofralarımızda daha fazla yer bulmayı hak ediyor. Yüksek Omega-3 ve doğal protein içeriği ile öne çıkan ton balığı, bağışıklık sistemini B12, D vitamini ve selenyum gibi besin öğeleri ile kalp sağlığını destekler, beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve kas gelişimini destekler." Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit  "Şanslıyız ki, doğal avcılık ile yakalanan, Hint ve Atlantik Okyanusu’nun tertemiz sularından ülkemize, sofralarımıza gelen ton balığı gibi bir sağlıklı kaynağa ulaşmak son derece kolay. Konserve, cam kavanoz veya poşet gibi pratik seçeneklerle sofralarımıza zahmetsizce dahil olabilen ton balığı, pişirmeye gerek kalmadan hızlıca tüketilebilir. Aynı zamanda salatalardan sandviçlere, makarnaya kadar her öğünde rahatlıkla değerlendirilebilecek çok yönlü bir besin kaynağı." Faydaları Saymakla Bitmiyor "Spor yapanlar veya protein alımını artırmak isteyenler için de ton balığı önemli bir besin. Kalori hesabı yapanların diyet programlarında sıkça tercih etmeleri bu yüzden. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, diyet yapan gruplarda ekstra Omega-3 alımıyla birlikte (1020 mg/gün) 12 hafta sonunda bel bölgesindeki yağ yüzdelerinde azalma olduğu raporlandı. Ton balığını, Omega-3 açısından zengin bir besin olarak, kilo kontrolü ve karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmaya destek olması amacıyla öneriyorum." "1 kutu - 140 gr zeytinyağlı ton balığında 101 mg Omega 3, 21.3 g protein bulunur. Bu oran günlük protein ihtiyacının %43’ünü karşılar. Yüksek protein ve Omega-3 zengini dedik ama ton balığının faydaları saymakla bitmiyor. Hem selenyum gibi güçlü bir antioksidan bakımından hem D vitamini açısından da zengindir. Konserve olarak alınıp tüketilebilmesi, sağlığına ve formuna dikkat edenler için pratik seçeneklerden biridir.  Başka bir araştırma, haftada 1 kere balık tüketiminin yaşa bağlı gelişen görme sorunlarını %53 oranında iyileştirdiğini gösteriyor (3). Ayrıca uyku bozukluğu yaşayanlarda yeterli oranda omega-3 alımının uyku kalitesinin artırdığını öne sürüyor." "Geniş çaplı bir meta-analiz sonucu, diyetle alınan omega-3’ün tüm nedenlere bağlı demans ve bilişsel gerileme riskini %20 oranında azaltabileceğini öne sürüyor. Başka bir çalışıtorqmada ise, Omega-3’lerin otoimmün hastalık riskini %15 oranında azalttığı görülüyor.  Bir başka meta-analiz çalışması ise balık tüketimindeki artışın depresyon riskini %17 azalttığı söylüyor." "Bu önemli bilgileri değerlendirelim ve haftada en az 2 kez balık tüketmeye çalışalım. Tam buğday ekmeği ile yapılan ton balıklı bir sandviç, avokado ve yeşilliklerle renklendirilerek çok sağlıklı, doyurucu ve lezzetli bir öğün yaratabilir. Ton balığı ve yumurta bir arada kullanılarak bol proteinli bir omlet de hazırlanabilir. Gerçek bir sağlık kaynağı olan ve marketlerde kolayca bulunabilen pratik ton balığını her mevsim düzenli tüketmenizi tavsiye ederim."   Salman HB, Salman MA, Yildiz Akal E. The effect of omega-3 fatty acid supplementation on weight loss and cognitive function in overweight or obese individuals on weight-loss diet. Nutr Hosp. 2022 Aug 25;39(4):803-813. Nutritional value of tuna 100 g fillet, USDA U.S department of agriculture service resource Augood C, Chakravarthy U, Young I, Vioque J, de Jong PT, Bentham G, et al. Oily fish consumption, dietary docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascular age-related macular degeneration. Am J Clin Nutr 2008;88:398-406 Paul Montgomery et al. Fatty acids and sleep in UK children: Subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomised controlled trial. Journal of Sleep Research, March 2014 Wei BZ, Li L, Dong CW, Tan CC; Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative; Xu W. The Relationship of Omega-3 Fatty Acids with Dementia and Cognitive Decline: Evidence from Prospective Cohort Studies of Supplementation, Dietary Intake, and Blood Markers. Am J Clin Nutr. 2023 Jun;117(6):1096-1109. Li F, Liu X, Zhang D. Fish consumption and risk of depression: a meta-analysis. J Epidemiol Community Health 2016;70:299-304  
Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, ton balığının protein, Omega-3 ve selenyum gibi besin öğeleriyle kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar pek çok alanda olumlu etkiler yarattığını belirtti ve sağlıklı beslenme yolculuğunda ton balığının önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, sağlıklı kilo vermede ton balığının önemine dikkat çekerek, bu besinin hem genel sağlık üzerinde olumlu etkileri hem de sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir rol oynadığını vurguladı.Ton balığının protein, Omega-3 ve selenyum gibi besin öğeleriyle kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar pek çok alanda olumlu etkiler yarattığını söyledi: 

"Deniz ürünleri, sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Özellikle ton balığı, zengin besin değerleri ve ulaşılabilirliği ile sofralarımızda daha fazla yer bulmayı hak ediyor. Yüksek Omega-3 ve doğal protein içeriği ile öne çıkan ton balığı, bağışıklık sistemini B12, D vitamini ve selenyum gibi besin öğeleri ile kalp sağlığını destekler, beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve kas gelişimini destekler."

Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit 

"Şanslıyız ki, doğal avcılık ile yakalanan, Hint ve Atlantik Okyanusu’nun tertemiz sularından ülkemize, sofralarımıza gelen ton balığı gibi bir sağlıklı kaynağa ulaşmak son derece kolay. Konserve, cam kavanoz veya poşet gibi pratik seçeneklerle sofralarımıza zahmetsizce dahil olabilen ton balığı, pişirmeye gerek kalmadan hızlıca tüketilebilir. Aynı zamanda salatalardan sandviçlere, makarnaya kadar her öğünde rahatlıkla değerlendirilebilecek çok yönlü bir besin kaynağı."

Faydaları Saymakla Bitmiyor

"Spor yapanlar veya protein alımını artırmak isteyenler için de ton balığı önemli bir besin. Kalori hesabı yapanların diyet programlarında sıkça tercih etmeleri bu yüzden. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, diyet yapan gruplarda ekstra Omega-3 alımıyla birlikte (1020 mg/gün) 12 hafta sonunda bel bölgesindeki yağ yüzdelerinde azalma olduğu raporlandı. Ton balığını, Omega-3 açısından zengin bir besin olarak, kilo kontrolü ve karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmaya destek olması amacıyla öneriyorum."

"1 kutu - 140 gr zeytinyağlı ton balığında 101 mg Omega 3, 21.3 g protein bulunur. Bu oran günlük protein ihtiyacının %43’ünü karşılar. Yüksek protein ve Omega-3 zengini dedik ama ton balığının faydaları saymakla bitmiyor. Hem selenyum gibi güçlü bir antioksidan bakımından hem D vitamini açısından da zengindir. Konserve olarak alınıp tüketilebilmesi, sağlığına ve formuna dikkat edenler için pratik seçeneklerden biridir.  Başka bir araştırma, haftada 1 kere balık tüketiminin yaşa bağlı gelişen görme sorunlarını %53 oranında iyileştirdiğini gösteriyor (3). Ayrıca uyku bozukluğu yaşayanlarda yeterli oranda omega-3 alımının uyku kalitesinin artırdığını öne sürüyor."

"Geniş çaplı bir meta-analiz sonucu, diyetle alınan omega-3’ün tüm nedenlere bağlı demans ve bilişsel gerileme riskini %20 oranında azaltabileceğini öne sürüyor. Başka bir çalışıtorqmada ise, Omega-3’lerin otoimmün hastalık riskini %15 oranında azalttığı görülüyor.  Bir başka meta-analiz çalışması ise balık tüketimindeki artışın depresyon riskini %17 azalttığı söylüyor."

"Bu önemli bilgileri değerlendirelim ve haftada en az 2 kez balık tüketmeye çalışalım. Tam buğday ekmeği ile yapılan ton balıklı bir sandviç, avokado ve yeşilliklerle renklendirilerek çok sağlıklı, doyurucu ve lezzetli bir öğün yaratabilir. Ton balığı ve yumurta bir arada kullanılarak bol proteinli bir omlet de hazırlanabilir. Gerçek bir sağlık kaynağı olan ve marketlerde kolayca bulunabilen pratik ton balığını her mevsim düzenli tüketmenizi tavsiye ederim."

 

  1. Salman HB, Salman MA, Yildiz Akal E. The effect of omega-3 fatty acid supplementation on weight loss and cognitive function in overweight or obese individuals on weight-loss diet. Nutr Hosp. 2022 Aug 25;39(4):803-813.
  2. Nutritional value of tuna 100 g fillet, USDA U.S department of agriculture service resource
  3. Augood C, Chakravarthy U, Young I, Vioque J, de Jong PT, Bentham G, et al. Oily fish consumption, dietary docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascular age-related macular degeneration. Am J Clin Nutr 2008;88:398-406
  4. Paul Montgomery et al. Fatty acids and sleep in UK children: Subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomised controlled trialJournal of Sleep Research, March 2014
  5. Wei BZ, Li L, Dong CW, Tan CC; Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative; Xu W. The Relationship of Omega-3 Fatty Acids with Dementia and Cognitive Decline: Evidence from Prospective Cohort Studies of Supplementation, Dietary Intake, and Blood Markers. Am J Clin Nutr. 2023 Jun;117(6):1096-1109.
  6. Li F, Liu X, Zhang D. Fish consumption and risk of depression: a meta-analysis. J Epidemiol Community Health 2016;70:299-304

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.