DARDANEL LOVEMARKS

Öğretmen Alımında Yeni Dönem Başlıyor: KPSS Yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS)

Eğitim (Haber Bülteni) - | 30.12.2024 - 13:09, Güncelleme: 30.12.2024 - 15:55
 

Öğretmen Alımında Yeni Dönem Başlıyor: KPSS Yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS)

2025'te öğretmen alımında önemli bir değişiklik yaşanacak. KPSS dönemi sona erdi ve yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) getirildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 yılında öğretmen adaylarının artık KPSS yerine AGS sınavına gireceğini duyurdu. İlk sınav 13 Temmuz 2025'te yapılacak. AGS ile öğretmen alımının detayları ise şu şekilde:
AGS Nedir? Akademi Giriş Sınavı (AGS), öğretmen adaylarının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında görev alabilmesi için gireceği yeni sınav olacak. KPSS yerine uygulanacak bu sınav, öğretmen adaylarının eğitim yeterliliklerini ölçmeyi amaçlıyor. AGS, iki oturumdan oluşacak. İlk oturumda sözel ve sayısal yetenek ile Türk Millî Eğitim Sistemi gibi genel konularda sorular sorulacak. İkinci oturumda ise Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) yer alacak. AGS ve ÖABT Nasıl Yapılacak? 2025'te yapılacak AGS, öğretmen adaylarının mesleki bilgilerini ve genel kültürünü ölçmeye odaklanacak. ÖABT sınavı ise öğretmen adaylarının alan bilgisi üzerine olacak. Bu iki oturumda alınan puanlar, adayların MEB-AGS puanını oluşturacak. Adayların AGS puanının yüzde 50'si ile ÖABT puanının yüzde 50’si birleştirilerek nihai sonuç belirlenecek. Yabancı Dil Öğretmenliği İçin Farklı Uygulama Yabancı dil öğretmenliği adayları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanları dikkate alınacak. AGS puanının yüzde 50’si ile YDS veya e-YDS puanının yüzde 50’si birleştirilecek. Yabancı dil alanında yapılan bu uygulama, İngilizce, Fransızca, Almanca gibi dillerde öğretmen adaylarını kapsayacak. AGS Konuları ve Soruları AGS sınavında 80 soru yer alacak. Bu sorular, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, Türk millî eğitim sistemi, mevzuat ve eğitimin temelleri gibi konuları kapsayacak. ÖABT oturumunda ise 50 sorudan oluşan alan bilgisi soruları yer alacak. AGS Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak? İlk AGS sınavı, 13 Temmuz 2025'te yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yeni sınav sisteminin detaylarını ilerleyen günlerde açıklayacak. AGS ve Öğretmen Alım Süreci Sınav sonuçlarına göre, başarılı olan öğretmen adayları, Milli Eğitim Akademisi'ne kabul edilecek. Akademi eğitiminin ardından, adaylar öğretmen olarak atanacak. AGS’nin KPSS’den farkı, daha kapsamlı bir eğitim sürecini içermesi ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı onaylı programlarla öğretmen adaylarını hazırlamaya yönelik olması.
2025'te öğretmen alımında önemli bir değişiklik yaşanacak. KPSS dönemi sona erdi ve yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) getirildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 yılında öğretmen adaylarının artık KPSS yerine AGS sınavına gireceğini duyurdu. İlk sınav 13 Temmuz 2025'te yapılacak. AGS ile öğretmen alımının detayları ise şu şekilde:

AGS Nedir?

Akademi Giriş Sınavı (AGS), öğretmen adaylarının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında görev alabilmesi için gireceği yeni sınav olacak. KPSS yerine uygulanacak bu sınav, öğretmen adaylarının eğitim yeterliliklerini ölçmeyi amaçlıyor. AGS, iki oturumdan oluşacak. İlk oturumda sözel ve sayısal yetenek ile Türk Millî Eğitim Sistemi gibi genel konularda sorular sorulacak. İkinci oturumda ise Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) yer alacak.

AGS ve ÖABT Nasıl Yapılacak?

2025'te yapılacak AGS, öğretmen adaylarının mesleki bilgilerini ve genel kültürünü ölçmeye odaklanacak. ÖABT sınavı ise öğretmen adaylarının alan bilgisi üzerine olacak. Bu iki oturumda alınan puanlar, adayların MEB- AGS puanını oluşturacak. Adayların AGS puanının yüzde 50'si ile ÖABT puanının yüzde 50’si birleştirilerek nihai sonuç belirlenecek.

Yabancı Dil Öğretmenliği İçin Farklı Uygulama

Yabancı dil öğretmenliği adayları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanları dikkate alınacak. AGS puanının yüzde 50’si ile YDS veya e-YDS puanının yüzde 50’si birleştirilecek. Yabancı dil alanında yapılan bu uygulama, İngilizce, Fransızca, Almanca gibi dillerde öğretmen adaylarını kapsayacak.

AGS Konuları ve Soruları

AGS sınavında 80 soru yer alacak. Bu sorular, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, Türk millî eğitim sistemi, mevzuat ve eğitimin temelleri gibi konuları kapsayacak. ÖABT oturumunda ise 50 sorudan oluşan alan bilgisi soruları yer alacak.

AGS Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?

İlk AGS sınavı, 13 Temmuz 2025'te yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yeni sınav sisteminin detaylarını ilerleyen günlerde açıklayacak.

AGS ve Öğretmen Alım Süreci

Sınav sonuçlarına göre, başarılı olan öğretmen adayları, Milli Eğitim Akademisi'ne kabul edilecek. Akademi eğitiminin ardından, adaylar öğretmen olarak atanacak. AGS’nin KPSS’den farkı, daha kapsamlı bir eğitim sürecini içermesi ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı onaylı programlarla öğretmen adaylarını hazırlamaya yönelik olması.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.