DARDANEL LOVEMARKS

İYİ Partili Uz Kaz Dağları'nı meclis gündemine taşıdı

Politika (Haber Bülteni) - | 07.11.2024 - 04:04, Güncelleme: 07.11.2024 - 09:37
 

İYİ Partili Uz Kaz Dağları'nı meclis gündemine taşıdı

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a Halilağa Bakır Madeni Projesi hakkında yazılı soru önergesi verdi. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler köyünde, Cengiz Holding’e bağlı Truva Madencilik tarafından yürütülen projenin faaliyet alanının genişletilmesinin çevreye ve halk sağlığına olası etkileri konusunda endişelerini dile getiren Uz, projeye dair çeşitli sorular yöneltti.
Milletvekili Uz, projenin Kaz Dağları’nın hassas ekosistemi üzerinde yaklaşık 1 milyon ağacın kesilmesine yol açabileceğini belirterek, bu durumun doğal yaşam, su kaynakları ve bölge halkının geçim kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporlarının yetersiz olduğunu öne süren Uz, bölgedeki su ve hava kirliliği risklerinin de göz önüne alınması gerektiğini ifade etti. Uz’un Bakan Kurum’a yönelttiği sorular arasında şunlar yer aldı: Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında 6 bin dönüme çıkarılan maden sahası için, Bakanlığınız tarafından kaç adet Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu onaylanmıştır? Bu raporların içerikleri nelerdir? Bölgede ağaç kesim çalışmaları sonucunda kaç ağaç kesileceği öngörülmektedir? Kesilecek ağaç sayısı ile ilgili Bakanlığınızın tespit ve kontrol mekanizmaları nelerdir? Kaz Dağları gibi özel bir ekosistem ve su kaynakları açısından zengin bir bölgede, doğal hayatın ve su kaynaklarının korunması için hangi tedbirler alınmaktadır? Bu bağlamda, su kirliliğinin önlenmesi için Bakanlığınızın aldığı spesifik önlemler var mıdır? Çanakkale’nin Kaz Dağları bölümünün milli park statüsüne alınmasına gerek olup olmadığını değerlendiriyor musunuz? Milli park statüsü bölge halkı olan ruhsat sahip bu tür arazilerde doğaya etkisi Bakanlığınız tarafından değerlendirilmiş midir? ÇED sürecinde halkın katılımı sağlanmış mıdır? Katılım sağlamışsa, halkın görüş ve endişeleri hangi ölçüde değerlendirilmiştir? Projeden etkilenecek Bayramiç, Yeniköy, Saçaklı, Söğüt, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yahşieli ve köylerde yaşayan halkın sağlık, tarım ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri ile ilgili Bakanlığınızın bir çalışması yapılmış mıdır? Kaz Dağları ve çevresindeki madencilik faaliyetleri göz önüne alındığında, bölgenin doğal ve kültürel yapısını koruma amacıyla başka önlemler alınması planlanmakta mıdır?” Milletvekili Uz, Kaz Dağları’nın korunması için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, Bakanlığın projeye dair halkın sağlığı ve doğal çevre üzerindeki etkilerini daha detaylı incelemesi gerektiğini vurguladı.
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a Halilağa Bakır Madeni Projesi hakkında yazılı soru önergesi verdi. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler köyünde, Cengiz Holding’e bağlı Truva Madencilik tarafından yürütülen projenin faaliyet alanının genişletilmesinin çevreye ve halk sağlığına olası etkileri konusunda endişelerini dile getiren Uz, projeye dair çeşitli sorular yöneltti.

Milletvekili Uz, projenin Kaz Dağları’nın hassas ekosistemi üzerinde yaklaşık 1 milyon ağacın kesilmesine yol açabileceğini belirterek, bu durumun doğal yaşam, su kaynakları ve bölge halkının geçim kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporlarının yetersiz olduğunu öne süren Uz, bölgedeki su ve hava kirliliği risklerinin de göz önüne alınması gerektiğini ifade etti.

Uz’un Bakan Kurum’a yönelttiği sorular arasında şunlar yer aldı:

Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında 6 bin dönüme çıkarılan maden sahası için, Bakanlığınız tarafından kaç adet Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu onaylanmıştır? Bu raporların içerikleri nelerdir?

Bölgede ağaç kesim çalışmaları sonucunda kaç ağaç kesileceği öngörülmektedir? Kesilecek ağaç sayısı ile ilgili Bakanlığınızın tespit ve kontrol mekanizmaları nelerdir?

Kaz Dağları gibi özel bir ekosistem ve su kaynakları açısından zengin bir bölgede, doğal hayatın ve su kaynaklarının korunması için hangi tedbirler alınmaktadır? Bu bağlamda, su kirliliğinin önlenmesi için Bakanlığınızın aldığı spesifik önlemler var mıdır?

Çanakkale’nin Kaz Dağları bölümünün milli park statüsüne alınmasına gerek olup olmadığını değerlendiriyor musunuz? Milli park statüsü bölge halkı olan ruhsat sahip bu tür arazilerde doğaya etkisi Bakanlığınız tarafından değerlendirilmiş midir?

ÇED sürecinde halkın katılımı sağlanmış mıdır? Katılım sağlamışsa, halkın görüş ve endişeleri hangi ölçüde değerlendirilmiştir?

Projeden etkilenecek Bayramiç, Yeniköy, Saçaklı, Söğüt, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yahşieli ve köylerde yaşayan halkın sağlık, tarım ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri ile ilgili Bakanlığınızın bir çalışması yapılmış mıdır?

Kaz Dağları ve çevresindeki madencilik faaliyetleri göz önüne alındığında, bölgenin doğal ve kültürel yapısını koruma amacıyla başka önlemler alınması planlanmakta mıdır?”

Milletvekili Uz, Kaz Dağları’nın korunması için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, Bakanlığın projeye dair halkın sağlığı ve doğal çevre üzerindeki etkilerini daha detaylı incelemesi gerektiğini vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.