Adalet Bakanı Tunç: Cezasızlık algısı yaratana karşı düzenleme yapılacak
Adalet Bakanı Tunç: Cezasızlık algısı yaratana karşı düzenleme yapılacak
Adalet Bakanı Tunç İnfaz Yasa tasarısı, Cezasızlık algısı yaratanlara yönelik karşı hukuki düzenlemeler konusunda ve Büyük Şehir Belediyelerin Konser bütçeleri ile ilgili denetimleri ile ilgili konuştu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir dizi programa katılım sağlamak üzere Eskişehir'e geldi. İlk olarak Eskişehir Valiliğine ziyarette bulunan Bakan Tunç, Vali Hüseyin Aksoy ile makamında görüştü. Ardından açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, gündeme dair önemli konulara değindi.
Adalet Bakanı Tunç, Eskişehir'de katıldığı toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“Bir kusurunuz yoksa telaşlanmaya gerek yok”
Bakan Tunç, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerine yönelik başlatılan soruşturma ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adalet sistemin yönelik söylemlerine cevap verdi. Tunç, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerine yönelik incelemelerin başlatıldığını hatırlatarak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinde bir takım organizasyonlarıyla ilgili bir inceleme başlatıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından müfettişler gönderildi. Onlar incelemelerini yapıyorlar. Belediyelerin, kamu iradelerin denetimi söz konusu burada. Hem Sayıştay denetimine tabidirler, hem de İçişleri Bakanlığının denetimine tabidirler. Burada denetimden çekinmeye gerek yok. Bir eksiğiniz, kusurunuz var ise telaşlanırsınız. Bir eksiğiniz yoksa, müfettişin özellikle araştırmak istediği konularla ilgili cevaplarınızı verirseniz zaten bir telaşınıza gerek yok. Burada bir suçluluk telaşında bulunmamak gerekir. Özellikle yargı ile cümle kurarken, haddi aşmamak gerekir. Yargı tacizi ne demek. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti. Anayasamızın 138'inci maddesi ‘Yargı tarafsız ve bağımsızdır. Yargı hiç kimseden talimat almaz ve hiçbir talimatı da dikkate almaz' dolayısıyla bağımsız ve tarafsız yargının başlatmış olduğu soruşturmaları yargı tacizi şeklinde değerlendirmek şuursuz bir harekettir. Özellikle belli sorumluluk makamında olan kişilerin komu yöneticilerin, belediye başkanlarının yargı ile ilgili cümleleri sarf ederken, dikkatli olmaları lazım. 25 bin hakim ve savcımız var. Yargının yapmış olduğu işlemler noktasında siz eğer yargı tacizi burada haksızca üzerimize geliyorlar şeklindeki cümleler, sarf ederseniz, demek ki gizlediğiniz bir şey mi var? der kamuoyu. Burada hukukun üstünlüğü endeksiyle değerlendirme yapmak Türkiye ile ilgili böyle bir değerlendirme yapmak bir belediye başkanının haddi de değil, hakkı da değil.”
“Yassıada yargısını özlüyorlar”
İmamoğlu'nun "Yargı sistemi hiç bu kadar dibe düşmemişti" söylemlerine cevap veren Bakan Tunç, şunları söyledi:
“Masa başında hazırlanmış bir değeri olmayan, sırf Türkiye'yi karalamaya yönelik bu tür endeksleri öne alarak, adeta onların Türkiye'de sözcülüğünü yaparak Türk yargısını bağımsız olmamakla, Türkiye'de hukuka güven olmamakla suçlamak, Türkiye Cumhuriyeti Devletine büyük bir haksızlıktır. İhtilal dönemlerinde bile böyle bir yargı yoktu. Yargı o zaman ki kadar ki dibe düşmemişti gibi söylemlerde bulunmak haddi tamamen aşmaktır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. 27 Mayıs yargısı 28 Şubat yargısı 12 Eylül yargısı ile kıyaslıyor ve o kadar dibe düşmemişti diyor. Bu Yassıada yargısını özlemektir. Yargı kimsenin arka bahçesi değildir.”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeler hakkında başlatılan soruşturma hakkında “Burada denetimden çekinmeye gerek yok. Bir eksiğiniz, kusurunuz var ise telaşlanırsınız. Bir eksiğiniz yoksa, müfettişin özellikle araştırmak istediği konularla ilgili cevaplarınızı verirseniz zaten bir telaşınıza gerek yok” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, daha önce Yargı Reformu Strateji Belgesinin içerisinde ceza adaleti sistemiyle ilgili önemli düzenlemeler olacağını belirterek, "Kasten öldürme suçları, kasten yaralama suçlarında özellikle denetimli serbestlik uygulamalarının toplumda eleştiriye neden olduğunu görüyoruz. Tüm bu toplumdan gelen eleştirileri dikkate almak durumundayız. Özellikle toplumu suçtan korumalıyız." Açıklamasında bulunmuştu.
Tunç açıklamalarında özellikle toplumda cezasızlık algısının yaratıldığını ve bunun için düzenlemeler olacağının altını çizdi. Bakan Tunç, cezaya konu olan her suç için adli sürecin yerinde kararlar verdiğini yargının bağımsız olduğunu belirtti. Toplumda cezasızlık algısı yaratılmaya çalışılıyor, bunun üzerinde de yapılan çalışmalarla bu algıyı yaratmanın da bir hukuki süreci olacağını belirtti.
Tunç Büyük Şehir Belediyelerinin konser harcamaları için gerçekleşecek denetlemenin normal bir süreç olduğunu belirterek; "Yargı denetimi söz konusu. Eğer bir eksiğiniz kusurunuz varsa telaşlanırsınız. Telaşa gerek yok. Ayrıca yargıyla ilgili cümleler kurarken haddi aşmamak gerekiyor. Yargı kimseden talimat almaz" dedi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.