Zeytin bu sene dalında kalabilir

Ticaret Bakanlığı Türk zeytinyağı ihracatçılarına 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin ton kota ile dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına izin vermişti.

Zeytin hasadı başlarken, tarlalarda ise zeytin bolluğu yaşanıyor. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, zeytin birim fiyatının düşük açıklanması halinde zeytinin bu yıl dalında kalabileceğini açıkladı.

Başkan Ünver, Ton Tv’ye yaptığı açıklamasında, “Çanakkale'de zeytin hasatı başladı. Bazı bölgelerimizde kırmalık zeytinler toplanıyor ve zeytin pazara indi. Fakat geçen hafta Ticaret Bakanımızın bir açıklaması oldu, 50 bin ton dökme zeytinyağı ihracatına izin verildi. Şimdi geçen yıl biliyorsunuz zeytinyağı fiyatı yükselince Türkiye genelinde ihracat yasaklanmıştı. Hasat başladıktan sonra dökme zeytinyağı ihracatına 1 ay 50 bin tona kadar izin verildi. Fakat bu yıl zeytin hasat zamanı geldi ve zeytin de rekoltede müthiş bir verim var. Bu yıl zeytinin verimi yüksek. Fakat şöyle bir sıkıntımız var. Yıl kurak geçtiği için zeytinlerin kalibresi büyüklüğü düşük oluyor ama üzerindeki ürün miktarı çok aşırı fazla. Şimdi tabi zeytinde, zeytinyağı ihracatı olmayınca fiyatta geriledi. Bugün toptan büyük firmalar zeytinyağını 200 TL'den almayı telafi ediyorlar. Geçen yıl 354 TL olan bir zeytinyağının fiyatı bu sene 200 TL’ye gerilerse ve işçi fiyatlarının en az yüzde 100 arttığı bu zamanda zeytin toplama işi sıkıntıya girer. İşçi maliyetlerinden dolayı zeytinyağı litresinde herhangi bir artış olmadığı zaman çiftçi toplamaz ve zeytin dalında kalır diyebiliriz.”  İfadelerine yer verdi.