“Yeşil” Yerel Yönetim Binası artık LEED Gold sertifikalı

LEED Sertifikası, çevreye duyarlı tasarım, uygulama ve işletme standartlarını geliştirmeyi hedefleyen Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından veriliyor. Bu süreç, arazi seçiminden proje tasarımına, inşaat aşamasından mekanik ve elektrik sistemlerinin test edilmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Çanakkale Belediyesi'nin bu iddialı projesi, enerji kaybını en aza indirmek ve doğal kaynaklardan maksimum fayda sağlamak amacıyla tasarlandı ve uygulandı.

Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası, 10 bin metrekare açık alan ve yaklaşık 27 bin metrekare kapalı alana sahip. Kentin en işlek noktalarından birinde yer alan bu bina, sadece teknik özellikleriyle değil, aynı zamanda Belediye iş ve işlemleriyle birlikte sosyal etkinlikler için de kullanılabilecek alanlar sunuyor. Kent Meydanı, Kültür Merkezi ve Sergi Salonu gibi mekanlar, hemşehrilere sosyal anlamda da zenginlik katıyor.

Bina, enerji kaynaklarını güneş, rüzgâr ve toprak gibi doğal kaynaklardan sağlıyor. Çatısı tamamen güneş enerji panelleriyle kaplı olan yapı, elektrik enerjisinin büyük bir kısmını geri kazanıyor. Ayrıca, Low-e teknolojili cam cepheler ve güneş kırıcı paneller ile enerji tasarrufu en üst düzeye çıkarılmış durumda. Bina içerisinde kullanılan skylight cam çatılar ve cam modüller, gün ışığından maksimum fayda sağlıyor ve enerji ihtiyacını en aza indiriyor.

Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi, yağmur suyunu depolayarak peyzaj sulamasında kullanıyor ve gri suyun yeniden kullanımını sağlayan mekanik sistemlerle donatılmış. Kojenerasyon cihazı ile elektrik üretilirken, artan baca ısısı hem ısıtma hem de soğutmada kullanılıyor. Doğal malzemelerden inşa edilen bina, çevreci yaklaşımıyla Türkiye'de örnek bir proje olarak öne çıkıyor.