Yenice'de çiftçiler isyan ediyor

Ürün fiyatlarının maliyetlerini karşılamadığını belirten çiftçiler, seslerini yetkililere duyurmak için farklı yollar arıyor.

Yenice Seyvan köyünde 60 dönüm alanda kapya biber üretimi yapan çiftçi Önder Kaya (53) mahsülün  alıcı bulmaması ve fiyatların da bir önceki yıla göre çok düşük olması nedeniyle bir römork kapya biberini Biga Caddesi’ndeki camlı kahve yanındaki ana yola dökerek isyan etti. Gözyaşları içerisinde ektiği kapya biberinin salçalığın dört liradan dahi satın alınmadığını ve alan firmaların ise 150 günlük vade teklif ettiğini kaydeden üretici Önder Kaya, “Peki bizden yok pahasına alınmaya çalışılan bu biber fiyatlarına rağmen salça fiyatları neden tüketiciye yansıtılmıyor” serzenişinde bulundu.

Yenice'de biberlerini yola döken öfkeli çiftçi, "Geçen sene biberi 15 liradan sattım, bu sene neden 6 lira? Ne oldu, savaş mı çıktı? Bu ürünün dönüm maliyeti 15 bin lira. Ettiğim maliyeti bile kurtarmıyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Yazık değil mi?" diyerek duruma tepkisini dile getirdi. Çiftçi, ürünlerinin neredeyse bedavaya alınmak istendiğini ve ödemelerin de 6 ay sonrasına bırakıldığını belirterek, "Benden ürünü 6 liraya almaya çalışıyorlar ama marketlerde salça fiyatları sürekli artıyor. O zaman vatandaşa da bedavaya ver, vatandaşın günahı ne? Sanayicinin malı mal da bizim malımız mal değil mi?" ifadeleriyle tepkisini sürdürdü.

Çiftçi, yarın da biberlerini Yenice’de bir parkın girişine dökeceğini söyledi. Olay sırasında çevredeki vatandaşlar çiftçiyi alkışlayarak destek verdi.

Bölge muhtarı ise çiftçinin yaşadığı zorlukları anlayarak, "Çiftçinin derdini duyup bu durumu çözecek bir yetkili yok mu?" diyerek vatandaşın serzenişini haklı buldu. 

Belediye'de çalışan kadın işçiler yola dökülen biberleri topladı.

Bölgedeki üreticiler, ürün fiyatlarındaki düşüşe karşı tepkilerini dile getirirken, yetkililerden çözüm bekliyor.