Tüberküloz da erken teşhisin önemi

Ülkemizde her yıl, 5-11 Ocak tarihleri arası “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak düzenleniyor.

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Hekimi ve Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Merve Becerik Özdemir; ülkemizde ‘’İnce hastalık’’ adıyla da bilinen tüberkülozun hala en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekti.

Bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Dr. Becerik Özdemir; tüberkülozun, solunum yoluyla kolayca bulaşabildiğini vurguladı.

Tüberkülozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr. Merve Becerik Özdemir, erken tanının hayat kurtardığını ifade etti.

Tüberküloz bakterisinin kişi bağışıklığının en zayıf anını kollayarak hastalık yaptığını belirten Dr. Becerik Özdemir, tüberküloz hastalığının bulaşma yollarına dikkat çekti: 

‘’Tüberküloz, halk arasında bilinen adıyla verem, bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle halen ülkemizde ve dünyada önemli bir sağlık sorunudur. 2023 yılı itibarıyla dünya genelinde tahminlere göre yaklaşık 10,8 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmış ve 1,25 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmüştür. Tüberküloz ;  Mikobakterium Tüberkülozis isimli basilin insanlarda yaptığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Daha çok akciğerleri tutmakla beraber tüm organlarda hastalık oluşturabilir. Hastalık, hasta kişilerden öksürük, aksırık ve konuşma ile sağlam kişilere bulaşır. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, gece terlemesi, kilo kaybı, kanlı balgam gibi şikayetleri olan kişilerde verem hastalığından şüphelenmek gerekir. Bu kişilerin Göğüs Hastalıkları Polikliniğine veya Verem Savaş birimlerine başvurması gerekmektedir. Tanı balgam örneği çalıştırılarak ya da radyolojik olarak konulabilir Tüberküloz tedavisi olan bir hastalıktır. Düzenli bir tedavi ile hastalarda % 95-99 iyileşme sağlanır. Tbc hastalığının tedavisi en az 6 ay sürmektedir. Kişiler bu süreçte antibiyotik kullanmakta olup bu ilaçlar Verem Savaș birimleri tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Tedavide hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaları en önemli faktördür. Bu nedenle, ilaçlar doğrudan gözetimli tedavi uygulamasıyla verilmektedir. DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi) uygulamasına düzenli katılan hastalara, Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde şartlı nakdi yardım yapılmaktadır. Devletimizin sağladığı bu maddi destek, Tüberküloz sebebiyle yaşanan ekonomik kayıpları yükünü hafifletmektedir. Tedavi başlandıktan yaklaşık 3 hafta 1 ay sonra bulaşıcılık ortadan kalkar. Ama bunu tekrar örnek çalışarak tespit etmekteyiz. Verem hastalığı özellikle kapalı, iyi havalanmayan, güneş almayan ortamlarda daha hızlı yayılmaktadır. Temaslı kişiler Verem Savaş birimlerine davet edilerek, temaslı muayeneleri yapılır.  Temaslı muayenesinde kişilere AC filmi çekilip PPD dediğimiz bir test yapılarak cilt altına protein verip kişinin vücudunda verem mikrobu olup olmadığı tespit edilir. Sonuçlarına göre gerekli görülen kişilere koruma tedavisi verilir.

    Erken tanı hayat kurtarır

Maske kullanımı, doğal havalandırmanın sağlanması ve genel hijyen kurallarına uyum, bireyleri bu hastalıktan korumak için son derece önemlidir. Bebeklere iki aylıkken ücretsiz yapılan BCG aşısı;  Tüberküloz Menenjiti ve Tüberkülozdan korunmalarını sağlamakta önemli bir rol oynamaktadır. Aşının, Tüberküloz riski altında olan çocuklarda hayat kurtarıcı etkisi kanıtlanmıştır. Mobil tarama araçlarımız, her yıl düzenli olarak cezaevlerini taramakta, okul ve iş yeri gibi toplu yaşam alanlarında Tüberküloz görülmesi durumunda da bu alanların taranmasında hizmet vermektedir. Erken tanı, Tüberkülozun yayılmasını önlemede kritik bir rol oynar’’ dedi.