Özel bireyler için mahremiyet farkındalığı oluşturma semineri
Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Üstün Yetenekliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Nilüfer Umar konuşmacı olarak katıldı.
Üstün Yetenekliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Nilüfer Umar; Engelli Bireylerde Mahremiyet Farkındalığı Oluşturma ve İstismara Yönelik Önlemler konusunda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Nilüfer Umar, Ton Tv’ye yaptığı açıklamasında, “Normal gelişim gösteren bireylerde herhangi bir şekilde istismara maruz kalma durumu varken bunlar engelli bireylerde iki hatta üç katı olan bir durum. Bunu TUİK'in 2016 verilerine göre söylüyorum şu anda 2024 verilerinde bu durumun daha da artmış olabileceğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten mahrumiyet eğitimini biz bebeklikten itibaren çocuklarımıza vermediğimiz takdirde anne babalar olarak da biz annesiyim, öperim, babasıyım, yatarım diyebildiğimiz durumlarda ciddi anlamda aslında o çocukları ne zaman dur diyebileceklerini, ne zaman hayır diyebileceklerini öğretmede biraz geç kalıyoruz. Çocukların Mahremiyet eğitimini aslında bizim Türkiye olarak kırmızı çizgimiz. Bizlerde evlerimizde anne babadan başlıyor mahremiyet eğitimi. Biz bunlarda problem yaşadığımız için sanki böyle bir tabu haline getirdiğimiz için çocuk başka yerlerden öğrenmeye başlıyor ve yalana başvurabiliyor. Herhangi bir şekilde istismara uğradığında kabul görür müyüm, saklamalıyım noktasına gidebiliyor. Bunun önüne geçebilmek adına çocukları eğitmemiz gerekiyor. Bu dünya genelinde var zaten. O yüzden de her şey bebeklikten başlıyor.” İfadelerine yer verildi.