Müsilaj Çanakkale Boğazı'na ulaştı

En son Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumuna ilişkin ihbarların artması üzerine Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu 25 Aralık 2024 tarihinde toplanmıştı.  Toplantıda denize kıyısı olan belediyelerin bir önceki eylem planında belirtilen ileri biyolojik arıtma tesisi kurma zorunluluğunu yerine getirmediği vurgulanmıştı.

Bugün Marmara Denizi’ndeki Tekirdağ ve İzmit Körfezi’nde akıntıyla hareket eden Müasilaj Çanakkale Boğazında görüldü. 10 km’yi aşkın bir tabaka yığını halinde deniz üzerinde süzülen müsilajın üstünde martılar hareketlilik oluşturdu.

25 Aralıkta toplanan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, "Marmara'ya kıyı belediyeler atık su arıtma tesislerini bir an önce tamamlamalı" şeklinde belediyelere önemli görevlerin düştüğünü vurgulamıştı.

Müsilaj neden artış gösterdi?

Belediyeler ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmadığı için Marmara Denizi'nin kirlilik yükü azaltılamadı. Gelinen süreçte, ileri arıtmaya dönüşüm oranının bugüne kadar sınırlı (yüzde 0.7) bir artış gösterdiği gözlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığındaki istişare toplantısı, 25 Aralık Çarşamba günü Ankara'da yapıldı.

Marmara'da 4 yılda 38 bin 545 denetim yapıldı, 268 tesis kapatıldı

 

Müsilaj Bilim Kurulu toplantısı öncesi, Marmara Denizi Havzasında bulunan diğer illerin yerel yönetimleriyle de teyakkuzda olunması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Belediyelere uyarı gönderilmesi kararlaştırıldı.