“Kurutulmuş bitki çaylarını seçmemiz gerekli”
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte aktarlarda kış çaylarına olan ilgi arttı. Soğuk algınlığı ve hastalıklara karşı korunmak isteyen vatandaşlar kış çaylarından ıhlamur, bitki çayları, adaçayı ve zencefil gibi içecekleri tercih ediyor. Diyetisyen Begüm Kuran ise Ton Tv’ye yaptığı açıklamada kurutulmuş bitki çaylarının seçilmesi gerektiğini belirtti. Kuran açıklamasında, “Biz günümüzde takviyelere mutlaka ihtiyaç duyar pozisyondayız. Çünkü bizim bağışıklığımızı düşüren en büyük faktörlerden biri de stres. Biz stresli bir hayatta yaşadığımız için yediğimiz besinlerden alabileceğimiz vitamin ve mineraller de kısıtlı hale geliyor. Yani vücudumuz kortizon hormonunu yükselttiğinden dolayı yeterli eforu besinlerin içerisindeki vitaminleri emmeye ayıramıyor. Bu nedenle mutlaka takviye ile ilerlememiz gerekir. Bitki çaylarıyla ilerlememiz gerekir. Bitki çaylarını kurutulmuş olarak seçmemiz gerekir. Yani taze biberiye değil, kuru biberiye. Taze ıhlamur değil, kuru ıhlamur gibi. Bunları en fazla 5 dakika kadar bekletmemiz gerekiyor. 5 dakikadan fazla bekletmememiz lazım. 3'den fazla madde karıştırarak bitki çayı yapılmasını önermiyorum. Bunlar fonksiyonel bitki çaylarına girer ve fonksiyonel bitki çayları da özellikle ilaç kullanan ya da takviye kullanan bireylerin ilaçlarının emilebilirliğini azaltabilir. Bu nedenle bitkileri tek başına kullanmakta fayda var veya 3'den fazla etken maddeli bir bitki çayı hazırlayacaksak eğer Tarçın, zencefil, karanfil artı başka bitkiler. Bunu da günde sadece bir maksimum iki fincan kadar içebiliyoruz. C vitaminini ihmal etmememiz gerekiyor. C vitamini bizim bağışıklık sistemimiz için çok mühim. Günlük 1000 mg ile 2000 mg'a kadar çıkabiliyoruz.” İfadelerine yer verdi.