Kestane yerken elleri, alırken cepleri yakıyor !
Kestanenin Sağlık Yararları Nelerdir?
Kestane, lezzeti ve besleyici özellklerinin yanı sıra sağlık yararları açısından da faydası olan bir meyvedir. Kestane yararları incelendiğinde öne çıkan bazı özellikler şöyle sıralanabilir:
Besleyici ÖzellikleriKestane, zengin bir besin profiline sahip olan ve birçok vitamin, mineral ve lif içeren besleyici bir gıdadır. C vitamini, B vitaminleri, manganez, bakır, potasyum ve folat gibi besin maddeleri içerir. Bu besin maddeleri ise vücudun sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kestane, diğer kuruyemişlerle karşılaştırıldığında daha az yağ oranı düşüktür ve daha az kalori içerir. Kestane, tek başına günlük beslenme ihtiyacının %15’ini karşılar.
Antioksidan KaynağıKestane, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve hücre hasarını azaltmaya yardımcı olabilir. Kestanedeki antioksidanlar, yaşlanma sürecinin yavaşlamasına ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Yapılan araştırmalarda, kestanenin içinde bulunan gallik asit ve ellagik asit gibi antioksidanların kalp hastalığı riskini düşürmeye, insülin direncini düşürmeye ve çeşitli kanser türlerinin yayılımını durdurmaya yardımcı olabilir.
Kalp SağlığıKestane, doymamış yağ asitleri içerir ve doymamış yağlar, kalp sağlığınıdesteklenmesine ve kolesterol seviyelerinin dengede kalmasına yardımcı olabilir. Kestane, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan iyi bir potasyum kaynağıdır ve bu hastalıklara karşı koruyucu etkisi olabilecek fenoller, flavonoidler içerir.
Sindirim SağlığıSindirim sistemi sağlığı için faydalı olan lif, kestanede yüksek oranda bulunur. Lif, sindirim sürecini düzenler, bağırsak hareketlerini destekler ve kabızlık riskini azaltır. Kestane lif bakımından zengin içeriğe sahip olduğu için kilo yönetimine de katkıda bulunabilir.
İnflamasyonun AzaltılmasıKestane, vücutta serbest radikal hasarının neden olduğu iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek C vitamini, gallik asit, ellagik asit ve polifenoller gibi çeşitli antioksidanlar içerir. Kestane tüketmek, inflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabilir. Böylece, yaşlanma süreci yavaşlatılabilir ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlanabilir.
Antikanser ÖzelliklerKestanede bulunan ellajik asit gibi bazı antioksidanlar, tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını baskılayabilir. Yapılan çalışmalar kestanenin özellikle, prostat, kolon, ve meme kanserlerinde ilerlemenin önüne geçilebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, kestanenin kanserdeki potansiyel etkilerini ortaya koymak için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
SUDA KESTANE NASIL PİŞİRİLİR ?
Kestanelerin üzerine bıçak yardımıyla çizikler atın. Kestaneleri suyun içerisine alın ve 1-2 saat oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra tencereyi ocağa alın ve içerisine 2 adet kesme şeker ekleyin. Orta ateşte, yaklaşık 30 dakika, haşlayın. Kestaneler yumuşadığında suyunu süzün ve çıkartın. Oda sıcaklığında 2-3 dakika dinlendirin ve kabuklarını soyun. Kestaneyi çok fazla haşlamak, formlarının ve tadının bozulmasına yol açar. Haşlamak için iri kestaneleri tercih edebilirsiniz.TENCEREDE KESTANE NASIL PİŞİRİLİR ?
Tencere her evde bulunan bir pişirme aracıdır. Kestane de tencerede yapılabilir. Öncelikle kestaneler yıkanır, şişkin kısımlarına çizik atarak 20 dakika suda bekletilir. Kurulandıktan sonra tencere içerisine kestaneler alınır ve 1 çay bardağı su eklenerek pişirilmeye bırakılır. 20 dakika içinde pişmiş olacaktır.