Kazdağları'nda ağaç kesimleri devam ediyor

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Kazdağları’nda yapılması planlanan Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında devam eden ağaç kesimleri ve projeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gündem Özel programında konuşan Doğan, maden şirketinin mahkeme kararını beklemeden alanda kesime başladığını belirterek, bu sürecin hukuksuz olduğuna dikkat çekti.

Doğan, 9 Kasım’da gerçekleşen Kazdağları Büyük Buluşmasında kesimlerin yapılmadığını ancak şu anda kesimlerin devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Kazdağları’na gelmek istediğini ve bu konuda destek talebini dile getirdiğini söyledi. Doğan, Özel’in CHP grup toplantısına katıldığını ve bölgeye gelerek desteğini göstermeyi arzu ettiğini aktardı.

Bölgede, Halilağa Bakır Madeni Projesi nedeniyle bir milyon ağacın kesileceğini belirten Doğan, bu durumun yalnızca ağaçları değil, tüm doğa ve ekosistemi tehdit ettiğini vurguladı. Ayrıca, proje alanının tarım alanlarını da kapsadığına dikkat çeken Doğan, tarlalarını satmak istemeyen köylülere yönelik kamulaştırma davalarının açıldığını dile getirdi.

Kazdağları’nda madencilik faaliyetlerinin arttığını ifade eden Doğan, 2000’li yılların başından itibaren ülkenin dört bir yanının madenciliğe açıldığını belirtti. “Madeni çıkarmak elbette gerekli, ancak bu süreçler doğayı ve yerel halkı yok sayarak yürütülmemeli” diyerek, sürecin doğa dostu ve halkı gözeten bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Doğan, Kazdağları’na yönelik tehditlerin sadece Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi ile sınırlı olmadığını, bu projenin ardından Kanadalı bir şirketin ruhsatını satın alan CVK Madencilik’in de Bayramiç ilçesine bağlı Kuşçayır bölgesinde bir madencilik faaliyetini başlatmayı planladığını belirtti. Doğan, bu süreçlerin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreciyle devam edeceğini ve bölgede tehditlerin her geçen gün arttığını ifade etti.

Kazdağları’nda madencilik faaliyetlerinin ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Doğan, Biga Yarımadası’nın yüzde 79’unun madencilik ruhsatlarıyla kaplı olduğuna dikkat çekerek, “Böyle bir madencilik anlayışı dünyanın hiçbir yerinde yok. Kazdağları büyük bir tehdit altında” dedi.

Doğan, ayrıca Koza Altın İşletmeleri'nin Serçiler Köyü'nde de bir madencilik projesinin olduğunu ve Çanakkale’de çok sayıda madencilik tehdidiyle karşı karşıya olunduğunu belirterek, bu duruma karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.