Kalamar nasıl yapılır? Balıkçı Öğet püf noktalarını anlattı
Deniz ürünleri arasında özel bir yere sahip olan kalamar, doğru yöntemler uygulanmazsa sertleşip keyifsiz bir hal alabiliyor. Çanakkale’de 6 yıldır balıkçılık yapan Onur Öğet, restoran usulü kalamar yapmanın inceliklerini anlattı.
Kalamar Sertleşmesin Diye Bunlara Dikkat
Kalamarın pişirme sırasında sertleşmemesi için en önemli unsurlar soslama yöntemi ve yağın doğru ısısı. Öğet, şu bilgileri paylaştı:
“Kalamarın sert olmasının sebeplerinden biri soslama şekli, diğeri ise yağın yeterince kızgın olmaması. Yağın çok kızgın olması lazım ve pişirme süresi 4-5 dakikayı geçmemeli. Ne kadar uzun pişirilirse elastikiyeti o kadar artar ve sertleşir.”
Balıkçının Önerisi: Soslama Sırrı
Kalamarın restoranlardaki gibi yumuşak ve lezzetli olması için soslama işlemi oldukça önemli. Öğet’in tarifi şöyle:
Karbonat ve Şeker ile Ovma: Kalamar temizlendikten sonra karbonat ve şeker ile ovuluyor.
Sodalı Sos ile Bekletme: Ovma işlemi sonrası kalamar, sodalı bir sosun içinde yarım saat ila bir saat bekletiliyor.
Süzme ve Unlama: Soslanan kalamar, yıkanmadan süzülüyor ve beyaz una bulanıyor.
Kızartma Aşaması
Pişirme aşamasında yağın sıcaklığı oldukça önemli. Kalamar, çok kızgın yağa atılarak 4-5 dakika pişiriliyor. Bu yöntemle dışı çıtır, içi ise yumuşacık oluyor.
Balıkçı Onur Öğet’ten Tavsiye
Kilosu yaklaşık 800 TL olan bu özel lezzeti pişirmenin zor olmadığını ifade eden Öğet, şunları söyledi:
“Aslında bu kadar basit. Müşterilerimize sorduğunda, bu tarifi veriyoruz. Bu yöntemle evde de restoran kalitesinde kalamar yapmak mümkün.”
Adım Adım Kalamar Pişirme Rehberi
Temizleme ve Hazırlık: Kalamarı karbonat ve şeker ile ovun.
Soslama: Sodalı sos içinde 30-60 dakika bekletin.
Unlama: Soslanan kalamarı süzüp una bulayın.
Kızartma: Kalamarları kızgın yağda 4-5 dakika pişirin.
Bu tarifle, evde kalamar pişirirken dışı çıtır, içi yumuşak bir sonuç elde edebilirsiniz.
HABER: TUĞDE YILDIRIM