Halilağa Bakır Madeni Projesi İçin Truva Bakır'dan açıklama:
Halilağa Bakır Projesinde 2 yıl arazi hazırlık ve inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma dönemi olmak üzere toplam 19 yıl proje ömrü planlanmış. Projenin ekonomik ömrü boyunca 90 milyon ton cevher üretimi yapılacak. Arama faaliyetleri esnasında yaklaşık 70.000 m sondaj çalışması yapıldı, yaklaşık 20.000 mt daha sondaj yapılması düşünülüyor. 587,72 hektar alanda yapılacak proje, üç ayrı poligondan oluşuyor.
1 NO.LU ÇED POLİGONU:
Toplamda 525,11 hektar alana sahip olan bu poligonun fiziki kullanım alanı 284,21 hektar olarak belirlenmiştir. Poligonun 42,28 hektarlık kısmı şahıs arazisi, 241,93 hektarlık kısmı ise orman arazisidir.
Bu alanda, açık ocak madenciliği yapılacak olup, toprak depolama alanları, cevher stok alanı, cevher hazırlama ve zenginleştirme tesisi (kırma-eleme ve flotasyon tesisleri), idari ve sosyal tesis alanı, patlayıcı madde depolama alanı, araç bakım alanı, güvenlik binası, misafirhane ve atık depolama tesisi (ADT) yer alacak. Bu alan, madenin işleme sürecinin merkezi olacak ve geniş çaplı tesis inşaatlarını içerecek.
2 NO.LU ÇED POLİGONU:
52,09 hektarlık alanda yer alan bu poligonun fiziki kullanım alanı 25,93 hektardır. Tamamı orman arazisi. Bu poligon, tamamen madencilik faaliyetlerinden muaf tutulmuş; sadece temiz su göleti yapılacak bir alan olarak belirlenmiş. Hacıbekirler sulaması ve tesis için gerekli su temini sağlanacak. Madencilik faaliyetleri burada yapılmayacak
3 NO.LU ÇED POLİGONU:
Bu poligon ise 10,52 hektar büyüklüğündedir ve tamamı orman arazisi. Bu poligon 3 Mayıs 2012 tarih ve 2499 karar numarasıyla daha önce “ÇED Olumlu” kararı almış olmasına rağmen, burada herhangi bir üretim faaliyeti yapılmayacak.
HALİLAĞA BAKIR PROJESİ'NDE ÜRETİM SÜRECİ VE İŞLETME METODU
Halilağa Bakır Madeni Projesi, sadece sahada bulunan bakır cevherinin flotasyon yöntemi ile zenginleştirilmesini hedefliyor. Projede, açık ocak işletmeciliği ile yıllık 6 milyon ton cevher üretilecek ve bu cevherler kırıldıktan sonra flotasyon tesisine iletilerek bakır konsantre elde edilecektir. Flotasyonun genellikle büyük su kütleleri gerektirmesi, yerel su kaynaklarında eksikliğe yol açabilir. Flotasyon sürecinde, minerallerin yüzey gerilim özelliklerini değiştirmek için yüzey aktif maddeler (özellikle kolektörler, köpük düzenleyiciler) ve diğer kimyasallar kullanılacak. Flotasyon sonucu, cevherdeki değersiz materyaller (gang) ve kimyasal atıklar birikerek "kaya" veya "pasa" adı verilen atıklara dönüeşecek. Kullanılan kimyasal maddeler, işlem sırasında havaya salınım yapacak. Eğer depolama ve arıtma işlemleri düzgün yapılmazsa Kazdağları geri dönülemez bir felaketin içine düşecek.
ŞİRKETTEN YAZILI AÇIKLAMA GELDİ
Halilağa Bakır Madeni projesine yönelik çevreci sesler yükselince, Truva Bakır tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Kazdağları Milli Parkı'na 19,62 kilometre uzaklıkta bulunan proje, çevresel endişelere karşı şirket yetkilileri tarafından savunuldu
Truva Bakır, 400 milyon dolarlık yatırım değeriyle hayata geçecek olan Halilağa Bakır Madeni projesinin, Türkiye’nin yıllık 200 milyon dolarlık bakır ithalatını önlemeyi hedeflediğini ve bu şekilde ülkenin yerli kaynaklardan bakır ihtiyacını karşılayarak dışa bağımlılığı azaltacağını belirtti.
Projenin yıllık 6 milyon tonluk cevher üretimiyle, modern teknolojilerin vazgeçilmez hammaddesi olan bakırın Türkiye’de üretilmesini sağlamayı amaçladığı ifade edildi.
BİN İKİ YÜZ OLUMLU BAŞVURU ALINDI
Yapılan yazılı açıklamada projenin yerel kalkınma açısından büyük bir fırsat olduğu ifade edilerek inşaat sürecinde 2.000 kişiye, işletme sürecinde ise 1.000 kişiye istihdam sağlanacağı kaydedildi.
Ayrıca; açıklamada “Bu istihdamın büyük kısmı yerel halktan olacak ve bölgeye 100 milyon dolarlık ekonomik katkı sağlanacak” ifadeleri de yer aldı. Çevre halkının projeye olumlu yaklaşımını gösteren başvuruların, çevre köy ve ilçelerden 1.200'den fazla kişi tarafından yapıldığı vurgulandı.
155 BİN AĞAÇ KESİLECEK 1 MİLYON AĞAÇ DİKİLECEK
Truva Bakır, projeyle ilgili çevreye zarar verileceği yönündeki iddialara yanıt verdi. Proje alanında yapılacak ağaç kesimiyle ilgili Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 155.000 ağaç bulunduğu bildirildi. Ancak şirket, proje tamamlandıktan sonra, doğanın korunmasına yönelik bir rehabilitasyon süreci başlatacağını da söyledi. Bu süreç kapsamında, 1 milyon ağaç dikileceği ve 104 milyon TL’lik rehabilitasyon bedelinin peşin olarak ödeneceği belirtildi. Ayrıca, proje alanındaki su ihtiyacının yer altı suyu kullanılmadan, sadece taşkın suyunun %10’uyla karşılanacağı ifade edildi.
SPONSORLUKLAR KÜLTÜR VE SPORA DESTEK
Truva Bakır, Halilağa Bakır Madeni projesiyle birlikte bölgenin tarihi ve kültürel faaliyetlerine de destek sağlamayı sürdürdüğünü kaydetti. 86 bin yıl öncesine ait insan izlerinin bulunduğu İnkaya Mağarası’nda süren arkeolojik kazılara sponsor olan Truva Bakır aynı zamanda 2020 yılından bu yana Yeşil Bayramiç Spor Kulübü Kadın Voleybol Takımı’nın da en büyük destekçisi olduğu bildirildi.