Geri gönderilen "zehirli" gıdalar iç piyasada mı satılıyor?

Yurt dışına gönderilen gıda ürünlerinde zirai ilaç kalıntıları nedeniyle geri dönüşler devam ediyor.

Pestisit kalıntı (zirai ilaç) oranı çok yüksek!

Fransa'dan kuru incir, Bulgaristan'dan antep fıstığı ve nar, Polonya'dan nar geri dönmüştü. İhraç edilen ürünlerde, yüksek miktarda pestisit kalıntı (zirai ilaç) ya da aflatoksin (küf hastalığı) bulunma gerekçesi ile ürünler geri gönderiliyor. Tarım ürünlerinin geri dönmesi büyük bir sorun haline geliyorken bu listeye İsveç de eklendi. İsveç'e gönderilen antep fıstıklarında da Aflatoksin B1" tespit edildi. Konu hakkında değerlendirmeler yapan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş; ‘’Tarımsal üretimde ve genel olarak tarımda pek çok alanda sorunlar ciddi düzeyde sürüyor, ürettiklerimizi de çeşitli hileler ve özensizlik yüzünden dışarıya satamıyoruz. Pek çok tarımsal ürün, aşırı ya da standart dışı tarımsal ilaç (kimyasal) kalıntısı ve aflatoksin içerdikleri için geri gönderiliyor. Sorunun bir boyutu da geri dönen ürünlerin "sahipsiz ve denetimsiz" iç pazara sürülmesi.

'Pazarlarda ve sokaklarda görece ucuz satılanlarının çoğu geri gönderilen aşırı ilaçlı"

Örneğin başta incir ve diğer kuru meyvelerin özellikle pazarlarda ve sokaklarda görece ucuz satılanlarının çoğu geri gönderilen aşırı ilaçlı ve aflatoksin içerenler olması olasılığı çok yüksek. Bu konuda sıklıkla basında birçok haber de çıkıyor. Halk sağlığı açısından çok ciddi ve can sıkıcı bir durum bu.’’ ifadelerini kullandı.

AFLATOKSİN  NEDİR?

İnsan gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin oluşturduğu “Aflatoksin”dir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1'dir.Aflatoksin bulaşması, ürünün tarladaki gelişimi, hasat edilmesi, depolanması veya son ürün haline getirilmesi sırasında ortaya çıkabilir.

Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde; buğday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, mısırda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur. Aflatoksin bulaşmış yem tüketen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden üretilen ürünlerde de bulunabilir. Gıdalardan aflatoksin herhangi bir işlem ile arındırılamaz.