“Eksik Tuğlalar” Sergisi Troya Müzesi’nde açıldı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği Projesi kapsamında CultureCIVIC Sanatsal Üretim Fonu tarafından desteklenen “Eksik Tuğlalar” sergisi, 25 Kasım 2024’te Troya Müzesi etkinlik alanında açıldı.
Serginin açılışı, ÇOMÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Tatar’ın yürütücülüğünde, ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Genç’in katkılarıyla gerçekleşti.
Şapköy Kadınlarının Hikâyesi
Sanatsal bir perspektifle hazırlanan sergi, Ayvacık’ın Şapköy köyünde yaşayan kadınların kooperatifleşme süreciyle ekonomik bağımsızlık kazanma çabalarını ve köyden kente göçün etkilerini anlatmayı amaçlıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez de ÇOMÜ ile işbirliği halinde çalışmalar yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise Şapköy'de çok güzel başarı hikayelerinin olduğunu kaydederek, "Örneğin yaklaşık 50 yıl önce bir genç köye getirmiş olduğu bir Antep fıstığı dalıyla menengiç ağacını aşılayarak harikalar yaratmış. Şapköy kadınları kendi emek güçlerinin farkında olarak kooperatifleşme çalışmaları yapmış. Kadınların kooperatifleşme süreciyle elde ettikleri ekonomik kazanımlar onların varoluş hikayesini değiştirmiş." ifadesini kullandı.
Törene, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, akademisyenler, Şapköy sakinleri ve öğrenciler katıldı.
Şapköy kadınlarının kooperatifleşmeden elde ettikleri ekonomik kazanımları ve bu süreçte köyden kente göçün etkilerini sanatsal bir dille anlatmayı amaçlayan sergi, 10 Aralık'a kadar açık kalacak.