Ege Derin Teknoloji Fabrikası'ndan tüm girişimciler yararlanabiliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı ile Avrupa Birliği desteğiyle Ege Teknopark tarafından yürütülen "Ege D-Tech Projesi" kapsamında kurulan, alanında ilk ve tek olan Türkiye’nin en büyük prototipleme merkezi Ege Derin Teknoloji Fabrikası, Ege Üniversitesi kampüsünde 900 metrekare kapalı alanda hizmet veriyor. Fabrikadan iş fikri olan akademisyenler, öğrenciler, start-up girişimleri ve KOBİ'ler başta olmak üzere tüm girişimciler yararlanabiliyor.  

  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı içeriğinde, Avrupa Birliği ve Türkiye mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen Ege Teknopark yürütücülüğündeki ‘Ege D-Tech Projesi’ kapsamında Araştırma Üniversitemiz bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz, Ege Derin Teknoloji Fabrikası, derin teknoloji alanına odaklanarak girişimcilerin ve KOBİ’lerin üretime ve analizlere kolayca erişmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Gıda, sağlık, biyoteknoloji, kozmetik, tarım, petrokimya, genetik, eczacılık başta olmak üzere yaşam bilimleri alanında birçok sektöre hizmet veren derin teknoloji fabrikası; eğitim, enerji, havacılık uzay ve savunma sanayi, endüstriyel imalat, otomotiv, tersine mühendislik, beyaz eşya, biyomedikal gibi imalat ve prototipleme alanındaki sektörlere verdiği yüksek katma değerli hizmetler ile fark oluşturmaktadır” dedi.

  Prototipleme ve güvenli üretim

  Ege Derin Teknoloji Fabrikası’nın KOBİ’lerin dünya piyasalarında rekabet gücüne destek veren teknoloji üssü niteliği taşıdığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “KOBİ’lerin ticarileşme yolculuklarındaki her adımında destek olmayı hedefleyen Ege Derin Teknoloji Fabrikası, akademik ve teknik birikimlerin buluşması ile birçok kıymetli ve özel olarak tasarlanmış son teknoloji cihazlara ev sahipliği yapmaktadır. Eklemeli imalat alanında birçok malzeme opsiyonu sunan 3B Polimer Yazıcılar(SLS - FFF - FDM - DLP) ve 3B metal yazıcı dışında Tel Erozyon, Fiber Lazer Kesim ve PCB Prototipleme gibi cihazlarla prototipleme ve üretim işlemleri güvenle gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda, 3B Optik Tarayıcı ile üç boyutlu modellerinin hızlı ve yüksek hassasiyetli CAD datalarının oluşturulması veya kalite kontrolünün gerçekleştirilmesi gibi hizmetler sunmaktadır” diye konuştu.

  KOBİ’lere altyapı desteği

  Küçük ölçekli üretimin yanı sıra Ar-Ge çalışma çıktılarının denenmesi için KOBİ’lere altyapı desteği de sunduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Derin Teknoloji Fabrikası derin teknolojiyle ilgili inovasyonların üretilmesi ve test edilmesi için donanım malzemeleri ve makineleri üreticilerin kullanımına sunuyor. Fabrikamızın imalat ve prototipleme bölümünde yer alan 3D Polimer Yazıcısı, mühendislik polimerlerini kullanarak hiçbir destek yapısına ihtiyaç duymadan karmaşık tasarımların yüksek mukavemet ve hassasiyetle üretilmesini sağlıyor. Ayrıca 3D Optik Tarayıcı, üç boyutlu modellerin hızlı ve yüksek hassasiyetle oluşturulmasına imkan veriyor. Son teknoloji 3D metal yazıcımız ise çeşitli malzeme seçenekleriyle karmaşık tasarımları tek parça olarak üretme olanağı sunuyor. Endüstriyel FFF 3D Yazıcı, FDM 3D Yazıcı, Tel Erozyon ve Fiber Lazer Kesim gibi cihazlarla prototipleme ve üretim işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, fabrikamızın yaşam bilimleri bölümünde bulunan STELLARIS DLS Digital Light Sheet Mikroskobu, canlı ve sabitlenmiş 2B ve 3B örneklerini derinlemesine inceleme olanağı sunuyor. Triple Quadrupole GC-MS/MS cihazımız ise uçucu veya yarı uçucu maddeler, kozmetik ürünler, aromatik bileşikler, yağlar, pestisitler, petrol ve ilaç bileşenlerinin yapı ve madde miktarlarını analiz etmenizi sağlıyor. Ayrıca son teknoloji cihazlar ve kapsamlı analizlerle, biyoproses işlemleri, liyofilizasyon, ekstraksiyon-saflaştırma, soğuk sıkım yağ işlemleri, DNA izolasyonu ve analizi, 3D biyobaskı sistemi gibi projelerinizi daha da yukarı taşıyabilirsiniz” dedi.

  En İşlevsel Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi

  Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tüm bu üretim hizmetlerinin yanında Ege Derin Teknoloji Fabrikasının Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin tam ortasında yer alıyor olması da Ege Üniversitesi Akademisyenleri ile ortak çalışmanın da oldukça kolaylamasını sağlıyor. Merkezde yarı zamanlı olarak görevlendirilen Ege Üniversitesi Akademik personeli tasarım ve üretim çalışmalarında KOBİ’lere akademik bilgileri ile tasarım desteği veriyor. Yani kısacası Ege Derin Teknoloji Fabrikası bölgemizdeki en işlevsel Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi olarak faaliyet gösteriyor” diye konuştu.

  Ege Derin Teknoloji Fabrikasında oluşturulan ön kuluçka  ve kuluçka altyapısı ile KOBİ’lerin genç girişimciler ile buluşmasının sağlandığını  belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tüm bu hizmetlerin yanında Ege Teknopark’ın yürütmekte olduğu Avrupa Birliği Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) programı kapsamında yürüttüğü D-TechM programı ile Ege Derin Teknoloji Fabrikasında oluşturmuş olduğu ön kuluçka  ve kuluçka altyapısı ile KOBİ’lerin genç girişimciler ile buluşmasını sağlıyor. Böylece KOBİ’ler hem genç girişimcilere mentor olabiliyor hem de melek yatırımcı rolü ile genç girişimcilerin serüvenine ortak olabiliyor. Özet olarak Ege Derin Teknoloji Fabrikası; KOBİ’lerin ve iş fikri olan girişimcilerin özellikle prototip denemeleri ve küçük çaplı seri üretim denemelerinde yaşadığı zorlukları gidermek aynı zamanda da Avrupa’daki ve dünyadaki diğer girişimcilerle rekabet edebilecekleri düzeyde hizmet almalarını sağlayarak ürün geliştirmelerine katlı sağlayan bir merkez olarak bölgemizde ziyaretçilerini bekliyor. Cihaz altyapısı ve merkezle ilgili detaylı bilgi almak için www.egedtech.com web sitesini ziyaret edebilir, Ege Teknopark iletişim adresleri üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz” dedi.