Dr. Mithat Atabay’dan yeni bir kitap daha
Yaptığı bilimsel araştırmalar ve yazdığı kitaplarla tanınan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mithat Atabay, yeni bir kitap daha yayınladı.
Dr. Öğretim Üyesi Atabay, uzun süren bir araştırmanın sonunda hazırladığı 300 sayfalık kitabında; vatanı için Milli Mücadele sırasında ve sonrasında 1. Mecliste vatanı için sayısız faydalar sağlayan vatan evladının acı dolu yaşam öyküsünü kaleme aldı.
1. Mecliste görev yapan Ayvacıklı milletvekili Hafız Hamdi Dumrul’un hayatını belgelerle bilimsel bir gerçeklilikle okuyucularına sunan Dr. Mithat Atabay; “Bize bu vatanı armağan eden atalarımızı ve mücadelelerini unutmamak ve unutturmamak gerekir” dedi.
Dr. Mithat Atabay kitabıyla ilgili olarak; ‘’23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı sırasında Çanakkale’den 5 tane milletvekili seçilmesine karar verildi. Bu 5 milletvekilinden 2 tanesi Çanakkale’den seçilmesine rağmen başka illerden de aday gösterildikleri için oraları tercih ettiler. Bunlardan bir tanesi Mehmet Akif Ersoy burdur milletvekili olarak, diğeri de İsmail Soysal Bolu milletvekili olarak meclise girdi. Bunun yanında 3 milletvekilliği kaldı Çanakkale’de ve bunlardan bir tanesi de Ayvacıklı Hafız Hamdi Dumrul’dur. Kendisi özellikle işgaller başlayınca Milli Mücadele sırasında Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin Ayvacık Ezine ve Bayramıç şubelerini kurdu. Buralarda halkın örgütlenmesini sağladı. Hatta İngiliz işgali sırasında da Ayvacık’ta bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Birinci mecliste Çanakkale’den seçilen Hafız Hamdi Dumrul çok zor koşullarda Ankara’ya ulaşabildi. Ankara’ya giderken bütün mal varlığını kardeşine bıraktı. Ancak kardeşi Yunan zulmünden kaçarken yolda Anzavur’un adamları tarafından katledildi. Hafız Hamdi Bey Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde çalışmalar başladıktan sonra Isparta’da İstiklal Mahkemesi üyesi olarak görev yaptı. Hafız Hamdi çok iyi öğrenim görmüş bir şahıstı ve güçlü bir hafızaya sahipti. Doğru bildiğinden şaşmaz ve ısrarcı olurdu. Bu bağlamda Mecliste ikinci grup içerisinde yer almıştır ve 1923 yılına kadar 1. Mecliste görev yaptı. 1923 yılında yapılan seçimlerde tekrar aday olmasına rağmen seçilemedi. Daha sonra Ayvacık ilçesine döndü. Bir süre sonra hastalandı. Atatürk’ün 1934 yılında Ayvacık ziyareti sırasında ondan yardım talep etti ve Atatürk bu talebini geri çevirmedi. Ancak Atatürk’ün ölümünden sonra bu yardım kesildi. Giderek hastalığı arttı. 1947 yılında yokluk içinde vefat etti. Bu dünyadan ayrılırken ondan geriye bu vatana yaptığı hizmetleri ve borcu kaldı. Bu gün Hafız Hamdi beyin Ayvacıkta’ki evi halen duruyor. Mezarı ise herhangi bir akrabası kalmadığı için yapılmış değil.1. mecliste bu vatan için hem sağlığını hem servetini kaybeden bu vatan evladının ismi unutulmasın diye bir araştırma yaptım. Bu bağlamda Hamdi Beyin inişli-çıkışlı acı dolu yaşam öyküsünü anlatan 300 sayfalık bilimsel bir kitap hazırladım. Ayrıca hayatıyla ilgili olarak Atatürk Araştırma Merkezi’nin Atatürk Ansiklopedisi’ne de bir makale yazarak herkesin onu okumasını sağlamış oldum. Bu vatanı bize bağışlayan kişileri unutmamalı ve unutturmamalıyız’’ dedi.
Dr. Mithat Atabay’ın yeni kitabının kahramanı Hafız Hamdi Dumrul’un büstü Barış Kordon’un da ki Çanakkale Kahramanları Parkında sergileniyor.
HABER: HÜLYA SERTÇE