Dardanos Bataryaları kaderine terk edildi

Çanakkale Deniz Savaşı'nda Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'a ulaşmayı hedefleyen itilaf devletlerinin güçlü donanmasının susturamadığı Dardanos Bataryası, büyük zaferin kazanılmasında büyük rol oynadı.

Çanakkale'ye 12 kilometre uzaklıkta bir sahil köyü olan Dardanos mevkisinde yer alan Dardanos Kümülüsü, eski çağlarda kurulan Antik bir kent. Dardanos'a adını veren kral tarafından kurulmuş olan bu antik kent aynı zamanda kenti önemli turizm noktalarından biri olmakta. Boğazın her noktasını gören manzarası ile  gezmek için gelenlerin ilgisini çekiyor.

Şu an  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Hasan Mevsuf Şehitliği ve Dardanos Bataryası Çanakkale İl Kültür Müdürlüğüne bağlı ve bakım çalışmaları ve ÇOMÜ ile yürütülen ortak projelerle sürekli gündeme gelmektedir. Kentin Turizm noktası haline tekrar getirme çalışmaları ve projeleri olmasına rağmen bu bataryaların bakımsızlığını görenler şaşkınlığını gizleyemiyor.

En son 13 Eylülk 2018 tarihinde restorasyon çalışmaları yapılan yerleşke de şu an hiç bir bakım ve temizleme çalışması yapılmıyor. Geçtiğimiz yıl da  çevre düzenlemesi yapılan batarya günümüzde ise heryeri ot kaplamış durumda.

Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü sık sık projelerle bu yerleşkenin Turizm hareketliliğine katkı sağlaması adına çalışma yapılacağını iletse de yapılan bi rçalışma görünmüyor. 

Bataryayı ziyarete gelen vatandaşlar ise, bu durumun Çanakkale’ye yakışmadığını belirterek bir çözüm bulunmasını istiyor.

Bataryanın girişinde bulunan tanıtım yazısında ise önemi şu sözler ile ifade ediliyor, “18 Mart günü Boğaz sırtlarına atılan mermilerin yaklaşık yarısını üzerine çeken bu batarya çevresine 4 bin kadar mermi isabet etmiş ve saldırının asıl hedefi haline gelmiştir. Dardanos Bataryası ise o gün 115 atış yapmıştır. O gün bu bataryada şehitlik mertebesine erişen askerlerimiz tepenin yamacındaki şehitlikte yatmaktadırlar. Ruhları şad olsun.”

 

Haber: Enishan Keskin