ÇOMÜ’lü öğrencilerin TÜBİTAK başarısı
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencileri ulusal güvenlik meselesi olarak görülen tarım sektörünün geleceğine yön verecek önemli bir projeye imza attı.
ÇOMÜ’lü öğrenciler, Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Arslanoğlu’nun danışmanlığında Potasyum Magnezyum Fosfatlı Akıllı Gübre üretti.
Kimya Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Kutay Çağlayan, Selen Soylu ve İbrahim Uyar’ın Akıllı Gübre projesi TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında 511 çalışma arasından seçilerek finale kaldı.
Yavaş salınımlı gübre alanında çalışan öğrenciler, ülke tarımına büyük katkı sağlayacak akıllı gübreyi tamamen yerli ve atık hammaddelerden yararlanarak üretti.
Proje Yürütücüsü 4’üncü sınıf öğrencisi Kutay Çağlayan; ürünün özelliklerini açıklayarak çevre dostu ve ekolojik olduğunu vurguladı.
Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kutay Çağlayan’’ Bizim projemiz gübrenin dolaşarak oluşturduğu çevre kirliliğini engellemektir. Bu amaçtan yola çıkarak potasyum, magnezyum katı gübre üretimini düşündük ve gerçekleştirdik. Öncelikle şarap fabrikasından atıklarımızı alarak üzüm posası ve şarabın oluşma esnasında tankın dibinde bulunan dip atık dediğimiz ürünü aldık, kurutma işleminden geçirdik ve cihazımızla birlikte öğüttük’’ diye konuştu.
Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi İbrahim Uyar, atık maddelerden üretilen ürünün özellikle yoğun yağışlarda toprağa azar azar karıştığı için yeraltı sularına kadar inmediğini ve böylece çevre kirliliğinin önlendiğini söyledi.
Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi İbrahim Uyar ‘’Bu projenin konusunu belirlerken çevre dostu olması, aynı zamanda günümüzün en önemli konularından çevre problemlerinin önüne geçmeyi hedefledik. Danışmanımız Doç. Dr. Hasan Arslanoğlu’nun daha önce gerçekleştirdiği projelerinin ışığında yenilikçi ve çevre dostu bir proje gerçekleştirdik. Proje kapsamında ürettiğimiz ürünün en önemli özelliği atıklardan elde ediliyor olması. Bunun yanı sıra standartlara uygun, kaliteli ve çevre dostu bir ürün. Kullandığımız kimyasal ürün magnezyum tuzu ve fosforik asit kimyasallarının ucuz olması bize kolaylık sağladı. Ürettiğimiz akıllı gübre yani yavaş salınımlı gübre diğer gübreler gibi bitkileri besleyici ama toprağa karışma hızı yavaş olduğu için yeraltı sularına inmiyor ve çevre kirliliğinin önüne geçiyor. Bu zaten en büyük amacımızdı. Yan ürün olarak elde ettiğimiz aktif karbon ise güncel olarak hastanelerde dezenfeksiyon maçlı kullanılabiliyor. Pillerde süper kazalitör kullanılıyor yani bir pili 40-50 bin defa şarj edebilme özelliğine sahip. Endüstride birçok alanda kullanılıyor’’ dedi.
Kimya Mühendisliği son sınıf öğrencisi Selen Soylu ise projenin yenilikçi boyutundan bahsederek Türkiye’de bitkisel atıklardan aktif karbon ve yavaş salınımlı gübre üreten bir fabrika bulunmadığını kaydederek şöyle devam etti:
Kimya Mühendisliği son sınıf öğrencisi Selen Soylu ise projenin yenilikçi boyutundan bahsederek Türkiye’de bitkisel atıklardan aktif karbon ve yavaş salınımlı gübre üreten bir fabrika bulunmadığını kaydetti. Soylu, Türkiye’de yılda yaklaşık 6 milyon ton gübre üretildiğini belirterek şöyle devam etti: “Pazarda 8 milyon ton gübre kullanılıyor. Biz de seri üretime geçerek piyasadaki bu pastadan pay alabiliriz. Bu kapsamda TÜBİTAK 2242 Üniversitesi Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında ‘Potasyum Magnezyum Fosfatlı Akıllı Gübre Üretimi’ başlıklı projemizle, 511 proje arasında finale kalmayı başardık’’ diye konuştu.
Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Laboratuvarlarında öğrencilerle bir araya gelen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu öğrencilerinin başarısını tebrik ederek Projenin gelişimi açısından hem iç hem dış kaynaklarla her türlü desteğin verileceğini belirtti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’’ Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin başarısını tebrik ederek Projenin gelişimi açısından her türlü desteğin verileceğini belirtti. Rektör Prof. Dr. Erenoğlu şöyle devam etti ‘’Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesindeki Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz. Doç. DR. Hasan Arslanoğlu ve 3 öğrencisinin geliştirdiği güzel bir proje var. Bu proje TÜBİTAK 2242 çağrı programı tarafından 511 projenin dahil olduğu bir yarışmada finale kaldı. Hem bir atık ürünün değerlendirilmesi konusunda verimli ve nitelikli tarımsal üretimin yapılabilmesi için son derece güzel ve önemli bir proje. Üniversite olarak bundan böyle projeyi ve öğrencilerimizi destekleyecek ve arkasında olacağız. Projenin gelişme sürecini takip edeceğiz ve öğrencilerimizi bu nitelikli projelerinden dolayı tebrik ediyoruz. İnşallah finalde de iyi bir sonuç alarak başarımızı taçlandıracağız. Bundan sonra Çanakkale’nin öncelikli konularından gıda tarımı ve turizm konularında da hem 0 atık ve nitelikli organik tarımın yaygınlaştırılması kapsamında da başarılı sonuçlar alacağız’’ dedi.
HABER: HÜLYA ESEN