Cemil Tugay: İzmir Körfez'inde arıtma imkansız, milyonlarca ton su var

İzmir Körfezi’nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı inceleme başlatmıştı. Analizler sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çiğli Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin ‘çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde’ kirli suları İzmir Körfezi’ne deşarj ettiği öne sürülmüştü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’ne Çevre Kanunu kapsamında 1 milyon 858 bin 610 lira idari ceza uygulanmıştı.

Körfezdeki kirlilik sorununu bir veya bir buçuk sene içinde çözeceğini savunan Cemil Tugay, asıl yetkinin bakanlıkta olduğunu söyledi.

“Suyu arıtmak gibi bir şey mümkün değil. Milyonlarca ton su var. Ancak ne beklenir, bir akıntı olsun ve o akıntı kirli suyu alsın açık denize taşısın ve o şekilde temizlenme olsun. Problem o ki bu akıntı özellikle İç Körfez bölgesinde neredeyse hiç yok. Sığlaşan suyun taze bir su girişiyle de desteklenmemesi halinde temizlenmesi neredeyse imkansız.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, 4’üncü faz ile daha da güçlenecek. Bu fazın mümkün olan en kısa zamanda bitmesi için müteahhit firmayı zorlayabildiğimiz kadar zorluyoruz. Bu dönem boyunca yurt dışındaki finans kuruluşlarından sağlanan kredilerle çok ciddi bir yağmur suyu ayrıştırma projesi ayrıca yapılacak. Yine Narlıdere bölgesinde Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi de kapasite olarak artırılacak.

Bir kenara not edin ve yıllar sonra değerlendirmesini yapın. Bu beş yıllık süre içinde İzmir tarihinin en büyük altyapı çalışmasını arkadaşlarımızla beraber yapacağız. Planladık ve yol haritamız hazır. Körfez problemi çıkmadan önce de biz buna karar vermiştik. Kirli, atık su, kanalizasyon kökenli bir kirlenmenin olmayacağını, bir-bir buçuk sene içinde bu problemin hallolacağını söyleyebilirim.“(Haber Merkezi)