Çanakkale’de çocuklarını istismar eden babaya 33 yıl

Çanakkale’de öz babaları tarafından istismara uğrayan iki kardeşin davasında mahkeme 2020 yılında çocuklarına, şiddet, cinsel istismar ve psikolojik şiddet uygulayan baba için erkek çocuk için 27 yıl, kız çocuk 18 yıl hapis cezası vermişti.

Karar daha sonrasında istinaf mahkemesine gönderilmiş ve istinaf mahkemesinden dönmüştü. İstinaf mahkemesinden dönen dosya bugün Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü. Duruşmada, sanık çocuklardan biri için 18 yıl 9 ay diğeri için 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kararın ardından duruşmayı takip eden UCİM İl Sorumlusu Pınar Gönenç tarafından basın açıklaması yapıldı. Gönenç, yaptığı açıklamasında, “6 ve 9 yaşlarında sözde öz babalarının istismarına maruz kalan iki kardeşin istinaf sonrası Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen yargılamasında karar açıklandı. Eşiyle boşanma aşamasındaki sözde öz baba biri 6 biri 9 yaşında iki çocuğuna, geçici velayeti aldığı süreçte istismarda bulunuyor. Çocuklarının söylemleri üzerine durumu anlayan annenin 2016 yılında yargıya başvurması üzerine sanık öz çocuklarına yönelik zincirleme suretle istismar suçundan açılan kamu davasının görülen yargılaması neticesinde 2020’de çocuklardan biri yönünden 27 diğeri yönünden 18 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. 2023 yılında istinaf başvurusuna gidiliyor, başvuru yerinde bulunuyor yapılan son duruşmada savcılık mütaalası beraat yönünde olsa da bugün görülen karar duruşmasında emsal sayılabilecek, çocuklarımız adına yüzümüzü güldüren bir karar açıklandı. Sanık çocuklardan biri yönünden 18 diğeri yönünden 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bazen ailelerinden de korunması gereken bu çocukları öncelikle devlet ve toplum korumalıdır. Bu nedenle bu davaların takibinde rol alıyoruz. Zaman zaman davalara katılım taleplerimiz kabul edilmiyor. Oysa ki bu çocuklar hepimizin; korunabilmeleri ve davalarında daha güçlü ilerleyebilmeleri için çaba sarf ediyoruz. Bu durumun yasa ile açıkça düzenlenmesini umuyoruz. Emsal teşkil etmesini umuyoruz; Bugün yüzümüzü güldüren bir karar ile çıktık mahkeme salonundan. Bu anlamda bu dosyaların tüm benzer davalar için umut olmasını ve çocukların sesini duyurarak emsal teşkil etmesini umuyoruz. Çocuklarımız yalnız değildir, biz buradayız. “ dedi.

 

Gönenç, açıklamanın devamında ise, “Cinsel istismar; Ulusal Çocuk İstismarı ve İhmali Merkezinin tanımına göre; Cinsel İstismar; bir yetişkinin çocukla ilişki kurarak cinsel uyarı için çocuğu kullanmasıdır. "Cinsel istismarda bulunan kişilerin çoğu çocuğun ailesi tarafından bilinen kişilerdir. Temelde bunun oluşturduğu en büyük sorun bu olayların açığa çıkarılmaması ve bildirilmemesidir. Bildirilmeme olaylarının çoğunun çocuğu cinsel olarak istismar eden kişinin tehdit etmesinden veya birçok olguda bunu yapan kişinin aileden biri olmasından kaynaklanır. Cinsel istismarda fiziksel kanıtların yokluğu, davranış bulgularını önemli hale getirir. Yatağını ıslatma, parmak emme, aniden çocuğun her şeyden korkması, evden kaçma, ilaç ya da alkol kullanımı kişilikte önemli ölçüde değişiklik olması (depresyon, öfke, düşmanlık, agresyon), okul başarısında değişiklik, intihar düşünceleri ya da girişimleri, somatik şikayetler (baş ağrısı, abdominal ağrı, yeme bozuklukları), uyku bozuklukları, cinsel içerikli uyarıcı resimler çizme, yaşa uygun olmayan cinsel oyunlar, alışılmışın dışında cinsel davranışlar, arkadaşlarından uzaklaşma gibi davranışlar bu çocuklarda sık görülür. İstismar ve ihmal çoğunlukla ana-babanın yaşam stresi ile ilgilidir. Ailedeki ekonomik ve sosyal stresler, çocuğun istismarına zemin hazırlayabilir.” İfadelerine yer verdi.

UCİM çanakkale sorumlusu Pınar Gönenç ve diğer üyeler de davada hazır bulundu.