Çanakkale Eğitim-Sen yeni ÖMK’ya tepkili
Geçtiğimiz yasama yılında Teklif sunulan 22 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun birinci bölümünde yer alan maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştı. Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi'nin ikinci bölümü üzerindeki maddeler ise yeni oturumda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gündeme gelecek. Son dönemde öğretmenlere şiddet haberlerinin de etkisiyle suçu önleyici maddelerinin de yer aldığı ÖMK’da sendikaların ve öğretmenlerin tepkisini toplayan maddeler de yer alıyor. Peki yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) neyi kapsıyor?
Eğitim Fakültelerinden bağımsız “Milli Eğitim Akademisi” kuruluyor
Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nda, öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranda arttırılması ve adaylara 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş verilmesi kanun teklifinde yer alıyor. Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için MEB bünyesine bağlı olarak “Milli Eğitim Akademisi” kuruyor.
Teklifle öğretmenlik mesleği, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı.
Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi yasalaştıktan sonra uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmadan, 20 yıllık kıdemi dolduran yaklaşık 230 bin öğretmene "başöğretmen" ünvanı için başvuruda bulunma imkanı sağlanacak. Bu bağlamda maaşa ek kıdem ve unvan tazminatı alabilinecek.
Akademi uzmanlık eğitimleri verecek! Kariyer sınavı kalkıyor!
Ayrıca, uzman öğretmenlik ünvanı için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmeti bulunması, başöğretmenlik ünvanı için en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmetin gerçekleştirilmesi, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının olmaması, akademi tarafından verilen uzman öğretmenlik, başöğretmenlik eğitim programlarının tamamlanması gerekecek. Böylece, kariyer basamaklarında ilerlemede "yazılı sınav" ile "mesleki çalışma" koşulları kaldırılmış oldu.
Yeni ÖMK düzenlemesiyle öğretmenlere, meslekleriyle ilgili olmayan faaliyetlerde rızaları dışında çalıştırılamayacak. Öğretmenler ayrıca 657 Devlet Memurları Kanunu ile sağlanan, aralarında sendika kurma, güvenlik hakkı, çekilme hakkı gibi tüm haklardan faydalanacak.
Öğretmene şiddete cezalar artıyor!
Yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) kapsamında yapılan düzenlemelerle öğretmenlere yönelik işlenen suçlarla ilgili cezaların artırılmasına yönelik önemli adımlar atılıyor. Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak şekilde, öğretmenlere karşı işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme gibi suçlar için cezalar yarı oranında artırılacak. Ayrıca, bu suçlar için verilen hapis cezalarının ertelenmemesi ve bazı suçlarda tutuklu yargılama getirilmesi öngörülüyor.
Düzenleme, sadece devlet okullarında görev yapan öğretmenleri değil, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler, uzman öğreticiler, usta öğreticiler ve ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapanları da kapsayacak. Bu sayede, tüm eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına yönelik kapsamlı bir güvence sağlanmış oluyor. Bu değişiklikler, öğretmenlerin daha güvenli bir çalışma ortamında görev yapmalarını desteklemeyi ve eğitim alanında şiddeti en aza indirmeyi amaçlıyor.
Eğitim sendikaları Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda neye karşı çıkıyor?
Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) teklifine özellikle hazırlık süreci ve kanunun içeriği açısından mesleki birliklerin ve akademinin görüşü alınmadan yapılan düzenlemelerde Milli Eğitim Bakanlığının siyasi kararlar ile bu maddeleri hazırladığı endişesi taşıyor.
Eğitim sendikaları, böyle önemli bir düzenlemenin hazırlanma aşamasında öğretmenlerin, eğitim sendikalarının, eğitim fakültelerinin ve öğretmen yetiştiren kurumların görüşlerinin alınmamasına karşı çıkıyorlar. Sendika temsilcileri, kanunun içeriğinden haberdar edilmediklerini, yasa teklifinin Meclis'e sunulmasından bir ya da iki gün önce bilgilendirildiklerini ve bunun sadece bir bilgilendirme okumak şeklinde olduğunu belirtiyorlar.
Millî Eğitim Akademisi’nde verilecek eğitim biat eden bir nesil yetiştirmek için mi?
Sendikaların bu kanuna yönelik temel eleştirilerinden biri de, kanunun içeriğinin öğretmenlerin ihtiyaçlarını yeterince yansıtmadığı yönünde. Sendikalar, bir meslek kanununa ihtiyaç duyulduğunu kabul etseler de, mevcut teklifin öğretmenlerin çalışma koşullarını, özlük haklarını ve ücret düzenlemelerini yeterince kapsamadığını savunuyorlar. Bu nedenle, ÖMK teklifinin geniş bir istişare süreciyle, öğretmenlerin ve ilgili paydaşların katılımıyla hazırlanması gerektiğini dile getiriyorlar. Ayrıca kanunun çıkarılmak istenmesindeki temel hedefin iktidarın yeniden düzenlendiği “Maarif Modeli” kapsamındaki daha dini içerikli müfredatı uygulaması için öğretmen yetiştirmek istenmesi mesleki yönden endişe yaratıcı olduğu öne sürülüyor.
Çanakkale Eğitim-Sen Tepkili
Çanakkale Eğitim-Sen bugün akşam saatlerinde (2 Ekim 2024 -18:00) Truva Atı önünde toplanarak ÖMK ya karşı basın açıklaması yapacak ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakma eylemi yapacak.