Baklava ve yoğurttan sonra kahve de elden gidiyor.. Bu kavga bitmez!

Hafta sonu tatilini 30 Ağustos Zafer Bayramı tatiliyle birleştiren vatandaşlar, Yunanistan'ın Midilli Adası'na akın etti. Yoğunluk nedeniyle zaman zaman 1 kilometreyi aşan uzun kuyruklar oluştu. Eğlenceli zaman geçirip eve dönerken Yunanistan’dan hediyelik eşya alan vatandaşlar kahve de almayı ihmal etmedi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde tatilciler, 3 günlük tatilde Yunanistan’ın Midilli Adası’na gidebilmek için günün ilk saatlerinden itibaren Ayvalık Deniz Hudut Kapısı önünde zaman zaman 1 kilometreyi aşan uzun kuyruklar oluşturdu.

Yeşil pasaport ve kapıda vize uygulamasıyla deniz hudut kapısı önünde bekleyen tatilciler mesai saatlerinden önce pasaport işlemleri için içeriye alınmaya başladı.

Türk tatilcilerin çoğu bir Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Midilli Adası’nı tercih etti. 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle haftasonu ile birşeleşen üç günlük tatilde vatandaşlar güzel havayla birlikte Yunan Adaları'nın keyfini çıkardı. 

Yunan Kahvesine rağbet arttı

Yunan adalarında ortak kültürden beslenen gastronomi dünyasında Baklava ve yoğurttan sonra paylaşılamayan bir ürün de kahve oldu.  Türk kahvesi ve Yunan kahvesi birbirine çok benzeyen iki kahve türü ancak çekirdek ve kavurma oranları yönünde farklılıklar var. 

Osmanlı dönemi 16. yüzyıla kadar tarihi dayanan "Türk Kahvesi"'nin de içeriğini ve adını değiştirip Yunan Kahvesi olarak satılması, oradaki çoğu Türk Vatandaşının dikkatini çekti.  Ortak mutfak kültüründe yer alan çoğu yiyecek ve içecek  farklı isimlerle hem Türk Mutfağında hem Yunan mutfağında yer alması ve ülkelerin bu konuda isim haklarının patentini alması gayreti bu mutfak kültüründe zaman zaman kavgalara neden oluyor. 

Yunan Adalarında zamanlarını geçirirken yorgunluklarını kahve içerek atan Türk vatandaşlar yine "pes doğrusu" dedi.

Midilli'ye ziyarete giden vatandaşlardan Fırat Aksoylu,  adada dinlenirken ve dönüşte bol bol bizim Türk Kahvesi olarak bildiğimiz Yunan Kahvesini tükettiğini belirtti.  Ada'da  her yer de satılan "Yunan Kahvesi'nin isim hakkıyla pazarlanmasının bizim Türk Kahvesine karşı bir tartışma yaratacağını belirten Aksoylu; zaten Baklava, Kebap, Yoğurdu bizden alıp uluslararası patentini almaya çalışmaları tarihe bir haksızlık oluyor. Aynı şeyi Türk Kahvesi içinde yapmaları haksızlık olur" şeklinde konuştu.

Aksoylu;  Yunanistan'dan ayrılırken insanların da en çok Yunan Kahvesi ve çeşitlerini hediye olarak aldığını gözlemlendiğini belirtti. 

Türk Kahvesi ve Yunan Kahvesi arasındaki farklar neler?

Pişirilme şekillerinin birbirine bu kadar çok benzeyen Türk Kahvesi ile farklılaşan teknik ve yöntemler var.

 

Yunan ve Türk kahvesi temelde aynı şey! Türkiye’de Türk kahvesi olarak adlandırılan bu içecek, Yunanistan’daysanız “Yunan kahvesi” olarak bilinir.

16. yüzyıldan itibaren Osmanlı topraklarında tanınan ve sevilen kahve, Türk kahvesi olarak Osmanlı’da kimlik kazanmıştır. Bu sebeple Yunanistan'ın kahveyle tanışması, Osmanlı İmparatorluğu döneminde olmuştur.

Yunanistan'da cezveye "briki" denir ve geleneksel olarak kahve kumda pişirilir.

Yunan kahvesinin üstündeki köpüğe “kaimaki” denir, yani kaymak! Köpüğü bol olan kahve daha lezzetlidir.

Dünya'da en çok kahve içen 17. ülke olan Yunanistan'da kişi başına yıllık 5.5 kg kahve tüketilir! Türkiye'de ise bu oran kişi başı yılda 1.1 kg'dır.

Yunan kahvesi tıpkı Türk kahvesi gibi serttir ve hem bol telveli hem de bol köpüklü servis edilir.  Farklı pişirme kaplarında pişirilebilmesine rağmen aslında daha güzel köpük elde edildiği için bakır cezvelerde hazırlanan kahvenin lezzeti Türk Kahvesi ile aynıdır. Bu yüzden dünyada da daha çok Türk Kahvesi olarak bilinen kahve çeşidi için bu sahiplenme kavgası bitecek gibi görünmüyor. 

 

Haber: Süha Parmaksız