2025 yılında yeni bir başlangıç için sigarayı bırakın
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, sigara bağımlılığıyla mücadelede vatandaşlara destek olmak amacıyla Sigara Bırakma Polikliniklerini hizmete sunuyor.
Başta Toplum Sağlığı Merkezleri olmak üzere, ilçe sağlık müdürlüklerinde, devlet hastanelerindeki sigara bırakma polikliniklerinde uzmanlar, sigara bırakma yolculuğuna çıkmak isteyenlere destek veriyor.
İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan yardımcısı ve Sigara Bırakma Polikliniği hekimi Dr. Özge Sargın; tütün ve tütün ürünlerinin zararlarından bahsederek, sigarayı deneyen her 3 kişiden birinin bağımlı hale geldiğini söyledi.
İl Sağlık Müdürlüğü'nden sigarayı bırakın çağrısı
Sigara Bırakma Polikliniği hekimi Dr. Özge Sargın; 2025 yılında yeni bir başlangıç için sigarayı bırakma çağrısında bulunarak şunları söyledi: ‘’Sigara içme alışkanlığı sosyal, kültürel, toplumsal, ruhsal ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Sigara içmenin devamında ise davranışsal, fiziksel ve ruhsal bağlılıklar rol almaktadır. Tütün ve tütün ürünü kullanımı hemen hemen her organa hasar vermektedir. Özellikle akciğer kanserinin risk faktörleri içinde %90 payını tütün ve tütün ürünleri oluşturmaktadır. Sigara içmeyen ancak sigara içilen ortamda sigara dumanına maruz kalınan ortamlarda da akciğer kanseri riskinin 3 kat arttığını biliyoruz. Sigara dumanında 4 bine yakın kimyasal madde 70’e yakın kanserojen madde bulunmaktadır. Sigarayı deneyen her 3 kişiden biri de bağımlı olmaktadır. Bu nedenle tütün ve tütün ürünleri ile ciddi bir mücadele içindeyiz. Sigara bıraka polikliniğine başvuran kişilere sigarayı bırakırken neler yaşayabileceklerini nelere dikkat etmeleri konusunda eğitimler veriyoruz. Daha sonrasında kişinin bağımlılık skor değerlendirmesini yapıyoruz. Karbonmonoksit değerlerini ölçüyoruz. Psikolojik destek ve ilaç tedavisi de kişiye özel olarak uygulanıyor. İlaçlar sağlık bakanlığı tarafından temin edilip tamamen ücretsizdir.
Tedavide hedefimiz; sigara içme davranışının denetlenmesi, içilen sigara miktarının azaltılması ve daha sonrasında da konforu bir şekilde tamamen bırakılmasıdır. Bir yıl boyunca hastalarımızı takip etmeye devam ediyoruz. Sigarayı bıraktıktan sonra çok hızlı bir iyileşme gerçekleşmektedir. Daha 20 dakikada nabız ve kan basıncımız düzelip birinci yılın sonunda da kalp krizi riski %50 oranında azalıyor. Onuncu yılın sonunda da akciğere bağlı ölüm riski sigara içenlere oranla %50 azalıyor. Çanakkale merkez ve tüm ilçelerimizde Toplum Sağlığı Merkezlerimizde, ilçe sağlık müdürlüklerimizde ve devlet hastanelerimizde sigara bırakma polikliniklerimiz mevcut. Bu ücretsiz hizmet için bütün vatandaşlarımızı davet ediyoruz.
Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz andan itibaren bizler sizlerin yanındayız. Karşılaşacağınız her zorlukta da birlikte aşmaya hazırız. 2025 yılında kendiniz için yeni bir başlangıç yapın ve bizlerin desteği ile sigarayı bırakın’ ’dedi.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde 24 saat hizmet veren ALO171 ücretsiz telefon hattını arayabilir veya Çanakkale merkezde Cevatpaşa Mahallesi Stadyumun karşısındaki Merkez toplum Sağlığı Sağlıklı Hayat Merkezindeki sigara bırakma polikliniklerine başvurabilir, 0286 212 72 28 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.